A hétvégén végre haza mehettünk
Szentesre. Hatalmas feltöltődés volt. A mai bejegyzés azonban nem az
élménybeszámolóról fog szólni, hanem egy új desszertről. A pénteket szentesen
máris egy desszert elkészítésével kezdtem, ami nem más volt, mint a chia
puding. Aki nem ismerné, a chia mag rettentő egészséges mag, ami kinézetre
hasonlít picit a mák szemhez. Nagyon jó hatással van a vérnyomás csökkentésében,
növeli a jó koleszterin szintet, a rossz koleszterint viszont csökkenti.
A normális anyagcsere és emésztés
kialakításában nagy szerepe van, immunerősítő, rengeteg antioxidánst tartalmaz,
csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A chia maggal
kapcsolatban, ami nekem nagyon tetszett, hogy öregedés lassító hatása van.
Számos jótékony hatása van, érdemes utána olvasni. A diétázók körében azért
elterjedt, mert telít, és energianövelő hatása van. Tényleg kicsi mennyiség is
órákig eltelíti az embert, bármihez ehetjük. Találkoztam már chia magos
kenyérrel, rakhatjuk salátára, joghurtba bármire/bármibe. Azonban Mackó
állandóan szeretne valamilyen édességet enni, és valami olyat szerettem volna,
ami egészséges is. Így esett a választás a chia pudingra.
Kókuszos-ananászos
chia puding
Hozzávalók
(3 adaghoz):
* 3 dl
kókusztej
* 2 dl
mandulatej
* 3
evőkanál kókuszreszelék
* 50 gramm
chia mag
*
cukor/méz/eritrit… ízlés szerint (én 2 evőkanál barnacukrot tettem bele, mert
nem volt otthon eritrit (0 kalóriás cukor, amely nem emeli a vércukorszintet
sem)
* ananász
a két féle
tejet egy kis lábasba összeöntöm, hozzáadom a kókuszreszeléket, a cukrot, majd
felforralom. Hagyom teljesen kihűlni, majd hozzáadom a chia magot és egy estére
beteszem a hűtőbe. Reggelre a chia szemek megduzzadnak, zselésednek, olyan állaga lesz mint a pudingnak. Jól átkavarom az egész
masszát. Kistálba raktam ananászt, majd jöhetett a chia puding, a tetejére
ananász és kókuszreszelék jött. Ezután bármikor lehet fogyasztani.
A
jó az egészben, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen a mandula és
kókusztejben nincs laktóz, így én is bátran ehettem, ugyanis mostanában
észrevettem, hogy nem tudok megbirkózni a tejjel illetve tejes dolgokkal. Annyira
finom lett, hogy sárgadinnyével is kipróbáltuk, de az ananászos mindenkinek jobban
ízlett. Azért egy pár kép erről is:
Önmagában a kókusztej és a mandulatej
nem olcsó, viszont az interneten találtam receptet ezeknek a házi
elkészítéséhez is, és egyáltalán nem nagy valami elkészíteni. Legközelebb
biztos így fogom csinálni.
Addig is, mindenkit bátorítok ennek a
finom desszertnek az elkészítésére, mert nagyon finom, hideg és laktató :)
Beszámoló legközelebb lesz :)
Kellemes hétkezdést mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése