2016. június 6., hétfő

Új egészséges desszert: Kókuszos-ananászos chia puding



A hétvégén végre haza mehettünk Szentesre. Hatalmas feltöltődés volt. A mai bejegyzés azonban nem az élménybeszámolóról fog szólni, hanem egy új desszertről. A pénteket szentesen máris egy desszert elkészítésével kezdtem, ami nem más volt, mint a chia puding. Aki nem ismerné, a chia mag rettentő egészséges mag, ami kinézetre hasonlít picit a mák szemhez. Nagyon jó hatással van a vérnyomás csökkentésében, növeli a jó koleszterin szintet, a rossz koleszterint viszont csökkenti.
A normális anyagcsere és emésztés kialakításában nagy szerepe van, immunerősítő, rengeteg antioxidánst tartalmaz, csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A chia maggal kapcsolatban, ami nekem nagyon tetszett, hogy öregedés lassító hatása van. Számos jótékony hatása van, érdemes utána olvasni. A diétázók körében azért elterjedt, mert telít, és energianövelő hatása van. Tényleg kicsi mennyiség is órákig eltelíti az embert, bármihez ehetjük. Találkoztam már chia magos kenyérrel, rakhatjuk salátára, joghurtba bármire/bármibe. Azonban Mackó állandóan szeretne valamilyen édességet enni, és valami olyat szerettem volna, ami egészséges is. Így esett a választás a chia pudingra.



Kókuszos-ananászos chia puding

Hozzávalók (3 adaghoz):
* 3 dl kókusztej
* 2 dl mandulatej
* 3 evőkanál kókuszreszelék
* 50 gramm chia mag
* cukor/méz/eritrit… ízlés szerint (én 2 evőkanál barnacukrot tettem bele, mert nem volt otthon eritrit (0 kalóriás cukor, amely nem emeli a vércukorszintet sem)
* ananász

a két féle tejet egy kis lábasba összeöntöm, hozzáadom a kókuszreszeléket, a cukrot, majd felforralom. Hagyom teljesen kihűlni, majd hozzáadom a chia magot és egy estére beteszem a hűtőbe. Reggelre a chia szemek megduzzadnak, zselésednek, olyan állaga lesz mint a pudingnak. Jól átkavarom az egész masszát. Kistálba raktam ananászt, majd jöhetett a chia puding, a tetejére ananász és kókuszreszelék jött. Ezután bármikor lehet fogyasztani.



A jó az egészben, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják, hiszen a mandula és kókusztejben nincs laktóz, így én is bátran ehettem, ugyanis mostanában észrevettem, hogy nem tudok megbirkózni a tejjel illetve tejes dolgokkal. Annyira finom lett, hogy sárgadinnyével is kipróbáltuk, de az ananászos mindenkinek jobban ízlett. Azért egy pár kép erről is:

Önmagában a kókusztej és a mandulatej nem olcsó, viszont az interneten találtam receptet ezeknek a házi elkészítéséhez is, és egyáltalán nem nagy valami elkészíteni. Legközelebb biztos így fogom csinálni.
Addig is, mindenkit bátorítok ennek a finom desszertnek az elkészítésére, mert nagyon finom, hideg és laktató :)
Beszámoló legközelebb lesz :)
Kellemes hétkezdést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése