Úrrá
lett rajtunk a karácsonyi őrület, így ideje volt sütni valami karácsonyi
süteményt. Igaz, hogy megsütöttük, de gyorsan meg is ettük, még kihülni sem
nagyon tudott, tehát a receptet megtartjuk, és hamarosan újra sütöm.
Nagyon
szeretek kalácsot sütni, talán azért mert imádom az illatát, imádom elkészíteni
és valljuk be, nagyon elrontani nem lehet.
Most
egy forraltboros kalács készítettem, de a tél minden illata és íze átjárta a
konyhát/házat. A kalács is eszméletlen illatot árasztott magából, nem is
áradozok róla többet, írom inkább a receptet. Az eredeti recept Limara péksége
blogjáról származik, ez egy picit tovább lett gondolva.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 evőkanál cukor
5 dkg puha vaj
2,7 dl forraltbor
1 púpos kávéskanál só
1 tojás
1 tojás sárgája
fél csomag élesztő
2 evőkanál mák
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2-2 evőkanál kandírozott narancshéj/citromhéj
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
1 púpos kávéskanál őrölt zöld kardamom (bio boltban kapható)
1 csapott kávéskanál mézeskalácsfűszer
Tetejének a kenéséhez :
1 tojássárgája
2 evőkanál tej
Forralt borhoz:
2 üveg fehér bor
1 narancs
szegfűszeg
tört fahéj
őrölt fahéj
cukor
Elkészítése:
Mackó
segített nekem, így rábíztam a forralt bor elkészítését, hiszen kettőnk közül ő
a profi ebben. Miután megfőztük a bort, hozzálátunk a kalácshoz.
A
lisztet egy tálba szitáljuk, elkavarjuk benne a cukrot, a fahéjat, a
kardamomot, a mézeskalácsfűszert, és a sót. Hozzáreszeltem a narancs illetve
citromhéjat. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, a tojás
sárgáját. Amennyiben forró még a bor, tegyük ki egy kicsit a párkányra hűlni vagy várjunk, amíg langyos nem lesz.
Amikor már langyosra hült, ráöntjük a bort a tészta tetejére és rámorzsoljuk a
friss élesztőt. Azért kell visszahűteni a bort langyosra, hogy az élesztő
megkeljen.
Elkezdem
a tésztát összeállítani, dagasztani. Ragacsos állagú tésztát kapunk, hozzáadjuk
a mákot, és a kandírozott narancsot illetve citromot. Jól összedolgozzuk.
Dagasszuk, amíg szép egyenletes nem lesz a felszíne, közben néhányszor hajtsuk
az oldalát a közepére, ezzel is levegőt juttatva a tésztába, majd újra
dagasszuk tovább, próbáljunk minél több levegőt beledolgozni a tésztába. Akkor jó, ha a buborékok néhol látszódnak. Maga a tészta egy
kicsit ragacsos marad, ettől nem kell megijedni. Amikor kész a tészta, egy
másik tálat (kelesztőtálat) előveszünk, és puha vajjal a tálat kikenjük (lisztet ne
tegyünk a vajra).
Beletesszük
a kivajazott tálba a kalács tésztát és 45 percig kelesszük meleg, száraz helyen duplájára.
Ahogy
letelt az idő, enyhén lisztezett deszkára csúsztatjuk a tésztát. A vaj miatt ki
fog csúszni a tészta a tálból. 9 egyenlőre darabra vágjuk, majd gombócokat
formázunk belőle letakarva 10 percig pihenni hagyjuk.
A
pihentetés után a gombócokat egyesével elfelezzük, majd mindkét darabot kb.
32-35 cm hosszúságúra sodorjuk. Akkor a legformázhatóbb a tészta, ha kevés
liszt van alatta (nem kell túlzásba esni a liszttel, mert pont az a lényege,
hogy könnyű maradjon a tésztája).
A
két szálat egymással keresztezve megfonjuk, majd karikát formázunk és ráhelyezzük
a sütőpapíros tepsire. A 9 kis kalácsot két tepsire rakjuk, így fér el
kényelmesen.
A megformázott péksüteményeket letakarjuk, és 30 percig kelni
hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütésre.
1
tojás sárgáját a 2 evőkanál tejjel kikavarunk, megkenjük a tésztát,
leszórhatjuk mákkal, kandírozott gyümölccsel, amivel szeretnénk és betesszük a
sütőbe sülni. 200 fokon kb. 20 percig sütjük a kalácsokat.
Ahogy
kisült, rácsra tesszük hűlni.
A
maradék forralt borral kóstoljuk meg a kalácsot.
Rettentő finom téli finomság, amivel szívem szerint mindenkit megkínálnék
legalább egyszer.
Megéri a fáradtságot a kalács elkészítése!
Jó étvágyat
mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése