Amikor
közeledett Mackó születésnapja, megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne.
Azt mondta, hogy olyan tortát szeretne, amiben egy szem csoki nélküli morzsa
nincs. Tehát
a maga egyszerűségével és rugalmasságával (nem rágörcsölve) gyorsan
,,összeütöttem” a tortát, ami a lehető legjobban sikerült.
Hozzávalók
A süteményhez:
9
kanál cukor
9
kanál liszt
3
kanál tej
6
kanál rum
6
kanál holland kakaópor
3
csipet só
A krémhez:
500
ml hulala
10
dkg porcukor
3
tábla magas kakaótartalmú (legalább 45%) csoki
10
dkg holland kakaópor
Bevonat:
1
tábla magas kakaótartalmú (legalább 45%) csoki
5
dkg margarin
Díszítésként én vásároltam:
1
db twixet
1
db Kinder tojást
1
db kinder csokit
1
db bounty-t
1
db Milky Way ameo-t
2 db oreo keksz
2 db oreo keksz
10
db narancsos csoki drazsét
Most
rettenő jó dolgom volt, mert a csokik le vannak értékelve a Mikulás mizéria
miatt.
Lássuk,
hogy készül el:
A
tortaformánkat elővesszük, kivajazzuk, lisztezzük, félre tesszük. Mindig 3
tojásból készítünk piskótát (sütőpor NÉLKÜL).
A
3 tojás sárgáját kikeverjük a 3 evőkanál cukorral, hozzáadunk 2 púpos evőkanál kakaót,
1 kanál tejet és a 2 kanál rumot, 1 csipet sót, és a 3 evőkanál átszitált
lisztet (ha sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá egy nagyon kevés tejet). A tojás
fehérjéből habot verünk, egy nagyon kicsi cukrot hozzáadunk, majd óvatosan
összeforgatjuk a tésztát a habbal, majd megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Még
kétszer eljátszuk ezt, így végül lesz három tortalapunk, amit félre teszünk.
2.
Vízgőz felett egy kis alacsony lábaskában olvasszuk meg a csokoládét, majd
rakjuk félre egy kicsit hűlni. Ezután a krémhez a habtejszínt felverjük, amikor
már majdnem kész, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport. Ha már nem forró az
olvasztott csokoládé, hozzákanalazzuk a krémhez és a habverővel jól eldolgozzuk
a habbal. Kimondottan finom ez a krém. Nem csömör, olyan pont jó ;)
3.
A kész piskóta lapokat tegyük a tányérra vagy torta tartóra amin szervírozni
szeretnénk majd a tortát. Négy felé osztottam a krémet, megkentem minden
szintet és az oldalát is.
4.
Vízgőz felett (ismét), felolvasztottam a margarint, majd beletettem a kockákra
tört csokit. Miután felolvadt, tegyük egy kicsit félre hűlni. Amikor már nem
forró, (inkább csak szobahőmérsékletű) két centi széles sávban a torta szélére
csurgatjuk. Ettől fog úgy kinézni, mintha lecsurgott volna a tetejéről a csoki.
Végül a maradékot eloszlatjuk a tetején.
5.
Ráhelyezzük tetszés szerint a díszítésre szánt csokikat. 4-5 órára legalább
hűlni hagyjuk.
6.
Begyűjtjük az elismeréseket. :)
Hamarosan
újra kell sütnöm ezt a csodát. Mackó édes volt, azt mondta, sosem csináltam még
neki ennyire gyönyörű tortát :D
Eddig
mindig csak csokító tortákat gyártottam neki (a sörösdobozból a söröskorsóba
ömlő sör tortája kivételével).
A
torta nagyon finom volt, bár csak egy hajszál vékony tortát kóstoltam meg. :)
Hamarosan újra kell sütnöm a családnak, tehát ha nálunk siker volt, biztos
másnál is az lesz. :)
Sok sikert a sütéshez aki hozzá fog :) Én hétvégén egy
igazi karácsonyi újdonságot fogok sütni a családnak (Amibe Mackót is bevonom).
Recept várható jövőhéten is :)
Gyönyörűséges téli napot mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése