2016. szeptember 21., szerda

Gasztro szerda: csevapcsicsa sopszka salátával (eredeti recept alapján)



A cím nemzetek konyhája is lehetne, mivel jövő hétre egy francia ételt találtunk ki, de (még én sem készítettem el), talán majd holnap. A mai bejegyzés azonban két szerb specialitásról fog szólni. Az egyik a Csevapcsicsa.  Mi nagyon imádjuk, főleg, ha grillen készül. Van egy nagyon kedves kolléganőm, aki Szerbiából származik, tőle van a recept. Elmondása szerint, úgy az igazi a csevap, ha mellé valamilyen hagymás salátát fogyaszt az ember, így nem is eshetett a választás másra, mint a szerb salátára, vagy más néven sopszka salátára.
Mindkét étel, nagyon egyszerű, de lássuk is:
Csevapcsicsa

Mindenképpen friss húsból kell elkészíteni, mert különben kemény lesz. 50 dkg marhahús + 25 dkg disznóhús + 25 dkg juh/ birkahús. 50 ml vízben 3 gerezd fokhagymát meg kell főzni, amit az 1 kg darált húshoz keverünk, majd ízesítjük 3-4 kávéskanál sóval, 1-3 kávéskanál borssal és 1-2 kávéskanál szódabikarbónával (ízléstől függnek a mennyiségek), mindezt kb. 5-10 percig kitartóan össze kell dagasztani, gyúrni, ha kell, egy kicsit utófűszerezni, majd fóliába tekerve egy éjszakát a hűtőbe tenni. Másnap megformázzuk belőle a kicsi rudacskákat, majd grillen vagy olajban kisütjük.
Jobban szeretem a grillen megsütni, mert a zsiradék nagy része kisül a elektromos vagy sima grillen. Ha kinti grillen sütjük, akkor azt a finom füstös ízét is élvezhetjük. Amikor megsül, finom omlós, kellően szaftos lesz és igaz volt, hogy hagymás salátával jobb lesz a csevapcsicsa :)
Fontos megjegyeznem, hogy ez a verzió Észak-Bácskában jellemző, van még egy olyan variáció is, amiben a marhahús 70% a juh/birkahús pedig 30%-ot tesz ki.
Sopska saláta - Szerb saláta
* 1 nagyobb db kígyóuborka
* 3-4 db paradicsom +én még szoktam rakni ugyanennyi koktél paradicsomot
* 2 db zöldpaprika
* 1 nagyobb fej lilahagyma, vagy újhagyma
* 3 kanál olaj  (oliva)
* 10 dkg sajt (lehetőleg feta, de ha olcsóbb sajtot keresünk, pl az Aldiban a Dán fehér sajt ugyanaz, mint a Feta, csak a Feta sajt árának a töredékéért belehet szerezni).
* só
Az uborkát, paprikát, paradicsomot kockákra vágom, a hagymát vékony szeletekre. Az összetevőket belerakom vegyesen egy tálba, közben folyamatosan sózom. A tetejére a sajt reszelő nagy lyukán reszelem rá a sajtot, majd lelocsolom az oliva olajjal.
Remélem tetszett, nekünk elnyerte a tetszésünket nagyon :)
Szép napot mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése