A
cím nemzetek konyhája is lehetne, mivel jövő hétre egy francia ételt találtunk
ki, de (még én sem készítettem el), talán majd holnap. A mai bejegyzés azonban
két szerb specialitásról fog szólni. Az egyik a Csevapcsicsa. Mi nagyon imádjuk, főleg, ha grillen készül.
Van egy nagyon kedves kolléganőm, aki Szerbiából származik, tőle van a recept. Elmondása
szerint, úgy az igazi a csevap, ha mellé valamilyen hagymás salátát fogyaszt az
ember, így nem is eshetett a választás másra, mint a szerb salátára, vagy más néven
sopszka salátára.
Mindkét étel, nagyon egyszerű, de lássuk is:
Mindkét étel, nagyon egyszerű, de lássuk is:
Csevapcsicsa
Mindenképpen
friss húsból kell elkészíteni, mert különben kemény lesz. 50 dkg marhahús + 25 dkg
disznóhús + 25 dkg juh/ birkahús. 50 ml vízben 3 gerezd fokhagymát meg kell főzni,
amit az 1 kg darált húshoz keverünk, majd ízesítjük 3-4 kávéskanál sóval, 1-3 kávéskanál
borssal és 1-2 kávéskanál szódabikarbónával (ízléstől függnek a mennyiségek),
mindezt kb. 5-10 percig kitartóan össze kell dagasztani, gyúrni, ha kell, egy
kicsit utófűszerezni, majd fóliába tekerve egy éjszakát a hűtőbe tenni. Másnap
megformázzuk belőle a kicsi rudacskákat, majd grillen vagy olajban kisütjük.
Jobban
szeretem a grillen megsütni, mert a zsiradék nagy része kisül a elektromos vagy sima grillen. Ha kinti grillen sütjük, akkor azt a finom füstös ízét is élvezhetjük. Amikor
megsül, finom omlós, kellően szaftos lesz és igaz volt, hogy hagymás salátával
jobb lesz a csevapcsicsa :)
Fontos
megjegyeznem, hogy ez a verzió Észak-Bácskában jellemző, van még egy olyan
variáció is, amiben a marhahús 70% a juh/birkahús pedig 30%-ot tesz ki.
Sopska saláta - Szerb saláta
* 1 nagyobb db
kígyóuborka
* 2 db
zöldpaprika
* 1 nagyobb fej
lilahagyma, vagy újhagyma
* 3 kanál
olaj (oliva)
* 10 dkg sajt
(lehetőleg feta, de ha olcsóbb sajtot keresünk, pl az Aldiban a Dán fehér sajt
ugyanaz, mint a Feta, csak a Feta sajt árának a töredékéért belehet szerezni).
* só
Az
uborkát, paprikát, paradicsomot kockákra vágom, a hagymát vékony
szeletekre. Az
összetevőket belerakom vegyesen egy tálba, közben folyamatosan sózom. A tetejére a sajt reszelő nagy lyukán reszelem rá a sajtot, majd lelocsolom az oliva olajjal.
Remélem tetszett, nekünk elnyerte a tetszésünket nagyon :)
Szép napot mindenkinek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése