2017. február 24., péntek

Glutén és laktóz mentes erdeigyümölcsös amerikai palacsinta



Mostantól a blogon  glutén és laktóz mentes ételek, édességek is szerepelni fognak, mert a legjobb barátnőm sajnos pont mindkettőre érzékeny.
Amikor meglátogat minket, próbálok neki is kedvezni. Így történt nemrég, hogy egy teljesen új dolgot próbáltam meg neki megsütni; egy glutén~, laktóz~ és szinte cukor mentes erdei gyümölcsös amerikai palacsintát.
Én lepődtem meg a legjobban, hogy ez mennyire finom lett, még olyannak is ajánlom, akik nem érzékenyek.

Lássuk is a receptet:
Hozzávalók (10-12 palacsintához):
* 350 g Alpro (glutén mentes) vaníliás joghurt
* 1 teáskanál vanília eszencia
* 1 közepes érett banán
* 1 citrom héja és egy fél citrom leve
* 1 tojás sárgája+ felvert fehérje
* 10 dkg hajdina liszt
* 1 teáskanál szódabikarbóna
* 25 dkg fagyasztott vagy friss erdeigyümölcs keverék
* 1 teáskanál méz
* olaj/kókusz zsír a sütéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálban összetörjük pépesre a banánt, hozzáadjuk a joghurt felét, a vaníliát, a citrom részelt héját és levét, a tojás sárgáját és a mézet, majd jó alaposan összekeverjük.
Miután csomómentes, hozzáadjuk az átszitált lisztet, a szódabikarbónát és a fagyasztott gyümölcs felét.
Egy másik tálban a tojás fehérjéből habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük az alaptésztánkhoz, (ahogy a piskótánál).
Közepesen melegre melegítjük  a palacsintasütőt, minden palacsintánál egy teáskanál olaj/kókuszolaj kerüljön a palacsintasütőre. Akkora adag tésztát kell a sütőre tenni, ami olyan 2-3 evőkanálnak felel meg. Ahogy a sütőre került a tészta, egy kicsit középről kifelé húzzuk akár egy spatulával a tésztát (a harmadiknál már nagyon profin fog menni).
A gyümölcs beszínezi a nyers tésztát, így nem lesz arany barna a palacsinta sülésnél, így nem kell megijedni, ha egy kicsit sötétebb lesz a színe. Akkor kell fordítani, amikor már kis hólyagszerűségek látszódnak a tésztán. Lágyabb állagú lesz egy kicsit a fordításkor a tészta, nem kell megijedni. Kb két perc egy palacsinta sütési ideje, de a sütési idő eltérő lehet.
Ahogy készen vagyunk a sütéssel, a maradék vaníliás joghurttal (ami olyan állagú volt, mint egy puding) lecsurgatjuk a palacsintákat, és a maradék gyümölccsel megszórjuk a tetejét.
Összességében egy diétás szinte minden mentes palacsintát készítettünk, aminek tényleg finom íze van.
Mindenkinek ajánlom!
Csodás hétvégét mindenkinek!
Kellemes sütögetést aki kedvet kap hozzá ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése