2016. november 14., hétfő

5 csillagos madártej



Nem egy nagy ördöngösség madártejet készíteni. Valaki mindig azt mondta, hogy a madártej az egy macerás desszert, és így soha nem is éreztem késztetést az elkészítésére, ezidáig. Második alkalommal készítettem el, nagyon finom, és már bevallom egy kicsit kreatívkodtam is, így született meg az öt csillagos madártej.
A receptet leírom, hogy Édesanyámnak is bármikor elérhető legyen, ha mondjuk pénteken ilyen finomsággal várna minket. :)
Madártej (4 adag)

Hozzávalók:
*1200 ml tej
*4 db tojás
*1 púpozott evőkanál finomliszt
*8-10 dkg kristálycukor
*1 púpozott ek. porcukor
1 tasak vanília kivonat (én a Tescoban vásárolható Dr. Oetker Finesse természetes bourbon vanília aromát használom)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a végén a porcukrot is hozzáadjuk.
700 ml tejet felforralunk (a tejbe egy evőkanál cukrot raktam, hogy ne ragadjon le)  és a kemény habot evőkanállal beleszaggatjuk,  egyszerre csak kevés habot tegyünk a tejbe, mert megdagadnak a felhők. A felhőcskéket 1,5 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 1,5 percig főzzük. (A fordítás legegyszerűbb módja szerintem ha két lukas  szűrőlapáttal fordítjuk.) Miután mindkét oldalát főzzük másfél percig, tányérra vagy tálcára kiszedjük a felhőcskéket és félre tesszük. Addig csináljuk ezt a folyamatot, amíg az összes tojásfehérjét fel nem használjuk.
Ezután a lisztet és a cukrot összekeverjük, majd tojások sárgájához keverjük fokozatosan, hozzáadjuk a vanília kivonatot és fölengedjük a maradék, 500 ml tejjel, csomómentesre keverjük.
Azt a tejet amiben főttek a felhőcskék, leszűröm egy másik fazékba. A tojás sárgás keveréket beleöntjük a meleg tejbe. Takarékon folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Amikor felforrt és krémszerű, akkor készen van.
Vagy egy nagy tálba vagy több kisebb tálkába kimerjük a madártejet. Miután kihűlt, ráhelyezhetjük a felhőcskéket. Különböző mintájú felhők úgy készülhetnek, hogy egyszerűen kiszúróval kiszúrjuk őket, így máris új köntöst kap a madártejünk. Egy pár órára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.
Az elismerés nem fog elmaradni!
 Csodaszép estét mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése