Nem
egy nagy ördöngösség madártejet készíteni. Valaki mindig azt mondta, hogy a
madártej az egy macerás desszert, és így soha nem is éreztem késztetést az
elkészítésére, ezidáig. Második alkalommal készítettem el, nagyon finom, és már
bevallom egy kicsit kreatívkodtam is, így született meg az öt csillagos
madártej.
A
receptet leírom, hogy Édesanyámnak is bármikor elérhető legyen, ha mondjuk
pénteken ilyen finomsággal várna minket. :)
Hozzávalók:
*1200 ml tej
*4 db tojás
*1 púpozott evőkanál
finomliszt
*8-10 dkg kristálycukor
*1 púpozott ek.
porcukor
1 tasak
vanília kivonat (én a Tescoban vásárolható Dr. Oetker Finesse természetes bourbon vanília
aromát használom)
Elkészítés:
A
tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a végén a
porcukrot is hozzáadjuk.
700
ml tejet felforralunk (a tejbe egy evőkanál cukrot raktam, hogy ne ragadjon le)
és a kemény habot evőkanállal
beleszaggatjuk, egyszerre csak kevés
habot tegyünk a tejbe, mert megdagadnak a felhők. A felhőcskéket 1,5 percig
főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a másik oldalát is 1,5 percig főzzük. (A
fordítás legegyszerűbb módja szerintem ha két lukas szűrőlapáttal fordítjuk.) Miután mindkét
oldalát főzzük másfél percig, tányérra vagy tálcára kiszedjük a felhőcskéket és
félre tesszük. Addig csináljuk ezt a folyamatot, amíg az összes tojásfehérjét
fel nem használjuk.
Ezután
a lisztet és a cukrot összekeverjük, majd tojások sárgájához keverjük
fokozatosan, hozzáadjuk a vanília kivonatot és fölengedjük a maradék, 500 ml
tejjel, csomómentesre keverjük.
Azt
a tejet amiben főttek a felhőcskék, leszűröm egy másik fazékba. A tojás sárgás
keveréket beleöntjük a meleg tejbe. Takarékon folyamatosan kevergetve krémmé
főzzük. Amikor felforrt és krémszerű, akkor készen van.
Vagy
egy nagy tálba vagy több kisebb tálkába kimerjük a madártejet. Miután kihűlt,
ráhelyezhetjük a felhőcskéket. Különböző mintájú felhők úgy készülhetnek, hogy
egyszerűen kiszúróval kiszúrjuk őket, így máris új köntöst kap a madártejünk.
Egy pár órára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.
Az
elismerés nem fog elmaradni!
Csodaszép estét
mindenkinek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése