A
hétvégén rengeteg mindent sikerült megcsinálnom, többek között a mézeskalácsot,
amit már szerintem 1 hónapja szerettem volna elkészíteni. Maga a recept és a
készítés egy mézeskalács készítő nénitől származik, évek óta ez alapján a
recept alapján sütjük, és sosem csalódtunk még benne.
Megosztom
veletek, hátha kedvet kap valaki sütkérezni.
Karácsonyi Mézeskalács
Hozzávalók:
2
tojás sárgája
25
dkg cukor
40
dkg méz
1
kg liszt
½
csomag szódabikarbóna
1
teáskanál őrölt szegfűszeg
1
teáskanál fahéj
1
citrom héja
1
narancs héja
Máz: a tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy méz
sűrűségűvé váljon.
A
liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget, két tojás
sárgáját, lereszeljük a narancs és a citrom héját. A mézet a cukorral
felforraljuk. Egy külön kis edénykébe beledaraboljuk a margarint ráöntjük a cukros mézet, elkavarjuk majd ezt a keveréket a lisztre öntjük,
összegyúrjuk. Én 4-5 gombócba szoktam szétszedni. Amikor a 3. gombócot csinálom,
akkor már kemény és kihűlt szokott lenni a tészta, így beszoktam tenni egy nagyon kicsit
mikróba (tényleg csak kicsit, hogy meglanygosodjon, így könnyebb eztán vele doglozni), ugyanolyan puha és
formázható lesz, mint az első ,,gombóc".
Melegen
összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Én 160-180 fokos sütőben légkeverés mellett 8-10 percig sütöttem,
de célszerű azért ránézni, mivel minden sütő más.
Figyelmeztetés: A mézeskalácsokat kenés nélkül helyezzük a
sütőbe, mialatt az első adag sül, 1 egész tojást (!) felverünk, (mintha
rántottát készítenénk), MIUTÁN KISÜLT a mézes és még forró, gyorsan
nagyon vékonyan átkenjük a tojással! Mivel forró a tészta, rásül szinte egyből
a tojás, és sokkal csillogósabb lesz a sütemény. Miután kihűlt
díszíthetjük.
A mézes puszedli ugyanebből a tésztából készült. Hengert
gyúrtam belőle, majd felvágtam körömnyi darabokra. Golyócskákat gyúrtam belőle.
Ilyenkor vagy kisüti az ember és mázzal bekeni, vagy beleszurkál dolgokat. Én
negyed diót szúrtam a tészta közepére, és miután kihűlt, ugyanúgy megkentem
tojással, így csillogós lett. Kint hagytam véletlen a levegőn éjszakára, hogy
nem takartam le, és reggelre teljesen megpuhult. Mackó nem győzte dicsérni, ízlett
neki nagyon.
![]() |
A tanuló darabokon szárad a méz, ki találja meg Mackónak a mézesét? :) |
Holnap
püspökkenyeret fogok sütni, és mivel az is jól bevált recept, és nem
elhanyagolható szempont az sem, hogy eláll, biztosan felkerül majd ide is. Úgy
néz ki ezen a héten csak sütök a blogon :)
Kellemes karácsonyvárást mindenkinek, már nem sok van
hátra, személy szerint már alig várom, hogy már csomagolhassam az
ajándékokat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése