2015. december 15., kedd

Isteni mézeskalács és mézes puszedli


A hétvégén rengeteg mindent sikerült megcsinálnom, többek között a mézeskalácsot, amit már szerintem 1 hónapja szerettem volna elkészíteni. Maga a recept és a készítés egy mézeskalács készítő nénitől származik, évek óta ez alapján a recept alapján sütjük, és sosem csalódtunk még benne.
Megosztom veletek, hátha kedvet kap valaki sütkérezni.
Karácsonyi Mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg Margarin
2 tojás sárgája
25 dkg cukor
40 dkg méz
1 kg liszt
½ csomag szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál fahéj
1 citrom héja
1 narancs héja
Máz: a tojásfehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy méz sűrűségűvé váljon.
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, fahéjat, szegfűszeget, két tojás sárgáját, lereszeljük a narancs és a citrom héját. A mézet a cukorral felforraljuk. Egy külön kis edénykébe beledaraboljuk a margarint ráöntjük a cukros mézet, elkavarjuk majd ezt a keveréket a lisztre öntjük, összegyúrjuk. Én 4-5 gombócba szoktam szétszedni. Amikor a 3. gombócot csinálom, akkor már kemény és kihűlt szokott lenni a tészta, így beszoktam tenni egy nagyon kicsit mikróba (tényleg csak kicsit, hogy meglanygosodjon, így könnyebb eztán vele doglozni), ugyanolyan puha és formázható lesz, mint az első ,,gombóc".
Melegen összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Én 160-180 fokos sütőben légkeverés mellett 8-10 percig sütöttem, de célszerű azért ránézni, mivel minden sütő más.
Figyelmeztetés: A mézeskalácsokat kenés nélkül helyezzük a sütőbe, mialatt az első adag sül, 1 egész tojást (!) felverünk, (mintha rántottát készítenénk), MIUTÁN KISÜLT a mézes és még forró, gyorsan nagyon vékonyan átkenjük a tojással! Mivel forró a tészta, rásül szinte egyből a tojás, és sokkal csillogósabb lesz a sütemény. Miután kihűlt díszíthetjük. 
A tanuló darabokon szárad a méz, ki találja meg Mackónak a mézesét? :)
A mézes puszedli ugyanebből a tésztából készült. Hengert gyúrtam belőle, majd felvágtam körömnyi darabokra. Golyócskákat gyúrtam belőle. Ilyenkor vagy kisüti az ember és mázzal bekeni, vagy beleszurkál dolgokat. Én negyed diót szúrtam a tészta közepére, és miután kihűlt, ugyanúgy megkentem tojással, így csillogós lett. Kint hagytam véletlen a levegőn éjszakára, hogy nem takartam le, és reggelre teljesen megpuhult. Mackó nem győzte dicsérni, ízlett neki nagyon.

Holnap püspökkenyeret fogok sütni, és mivel az is jól bevált recept, és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy eláll, biztosan felkerül majd ide is. Úgy néz ki ezen a héten csak sütök a blogon :)
Kellemes karácsonyvárást mindenkinek, már nem sok van hátra, személy szerint már alig várom, hogy már csomagolhassam az ajándékokat  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése