Gasztro
szerda:
Csokis-mandulás kalács
Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tészta:
65 dkg liszt
10 dkg cukor + 1 kockacukor
1 csomag élesztő
1 csipet só
1 közepes citrom reszelt héja
3 db tojás+ 1 tojás kenéshez
1,2 dl langyos tej
15 dkg puha vaj
Töltelék:
3 púposkanál cukrozatlan kakaó
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 evőkanál rum
10 dkg mandula
1.
A langyos tejben a kockacukrot elkavarom, majd belemorzsolom az
élesztőt
és hagyom, hogy felfusson. A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba
kimérek, és szépen elkezdem kidolgozni, közben apránként a vajat
hozzámorzsolom.
15-20 percig dagasztottam miután összedolgoztam a tésztát. Próbáltam jól
kidolgozni a tésztát, hogy minél levegősebb, tésztát kapjak. Letakartam
és egy óráig kelesztettem.
2. Amikor 45 perc eltelt a kelesztés során, a mandulát beletettem az aprítógépbe, és
összezúzattam, majd félre tettem.
3. Lassú tűzön feltettem melegedni a margarint, fontos hogy ne forrjon a
margarin. Éppen, hogy elolvadt a margarin és langyos volt, elzártam a
gázt és hozzáadtam a cukrot és a kakaót, egy evőkanál rumot és csomó mentesre kavartam.
4. A tészta megkelt idő közben. Nem tudtam, hogy kijönne-e nekem kettő
kalács a tésztából (most már tudom, hogy igen), így kinyújtottam az egészet.
Miután vékonyra kinyújtottam, rákentem a csoki öntetet, majd meghintettem a
mandulával.
Feltekertem, mint a beiglit, vagy mint amikor kakaós csigát sütünk.(mivel nem fért volna el a tepsiben, ketté vágtam a tésztát) És most
jön a trükk :)
Előttünk van a tészta, és hosszában három részre vágjuk a
tésztát, melyet eztán összefonunk és a végét elcsípjük vagy megnyomkodjuk.
A fehér részeket (kakaó nélküli tésztát) megkentem tojással.
Nem volt otthon szeletelt mandula, de legközelebb úgy sütöm, hogy a tetejére
kerüljön az is.
Légkeveréses sütőben 170-180 fokon olyan 35-40 percig sütöttem. Mivel
mindenkinek másmilyen a sütője, egyszerűbb, ha azt mondom, hogy tűpróbával
mindenki ellenőrizze inkább a kalácsot és ne a legnagyobb lángos süsse.
Annyira finom volt az illata, annyira átjárta a lakást a sült mandula és a
finom kalács illata… Mackó alig bírta kivárni, hogy kihűljön a kalács.
Mindenkinek ajánlani tudom, nem annyira nehéz, mint ahogyan elsőre kinéz :) Aki kedvet kap az elkészítéséhez, annak hajrá. Nem fog csalódni ;)
Szép, napsütéses napot
mindenkinek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése