2016. július 20., szerda

Gasztro szerda: Csokis-mandulás kalács


Gasztro szerda:
Csokis-mandulás kalács

Hozzávalók 2 db kalácshoz:
Tészta:
65 dkg liszt
10 dkg cukor + 1 kockacukor
1 csomag élesztő
1 csipet só
1 közepes citrom reszelt héja
3 db tojás+ 1 tojás kenéshez
1,2 dl langyos tej
15 dkg puha vaj
Töltelék:
3 púposkanál cukrozatlan kakaó
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 evőkanál rum
10 dkg mandula

1. A langyos tejben a kockacukrot elkavarom, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom, hogy felfusson. A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba kimérek, és szépen elkezdem kidolgozni, közben apránként a vajat hozzámorzsolom. 15-20 percig dagasztottam miután összedolgoztam a tésztát. Próbáltam jól kidolgozni a tésztát, hogy minél levegősebb, tésztát kapjak. Letakartam és egy óráig kelesztettem.
2. Amikor 45 perc eltelt a kelesztés során, a mandulát beletettem az aprítógépbe, és összezúzattam, majd félre tettem.
3. Lassú tűzön feltettem melegedni a margarint, fontos hogy ne forrjon a margarin. Éppen, hogy elolvadt a margarin és langyos volt, elzártam a gázt és hozzáadtam a cukrot és a kakaót, egy evőkanál rumot és csomó mentesre kavartam.
4. A tészta megkelt idő közben. Nem tudtam, hogy kijönne-e nekem kettő kalács a tésztából (most már tudom, hogy igen), így kinyújtottam az egészet.
Miután vékonyra kinyújtottam, rákentem a csoki öntetet, majd meghintettem a mandulával.
Feltekertem, mint a beiglit, vagy mint amikor kakaós csigát sütünk.(mivel nem fért volna el  a tepsiben, ketté vágtam a tésztát) És most jön a trükk :)
Előttünk van a tészta, és hosszában három részre vágjuk a tésztát, melyet eztán összefonunk és a végét elcsípjük vagy megnyomkodjuk.
A fehér részeket (kakaó nélküli tésztát) megkentem tojással.
Nem volt otthon szeletelt mandula, de legközelebb úgy sütöm, hogy a tetejére kerüljön az is.
Légkeveréses sütőben 170-180 fokon olyan 35-40 percig sütöttem. Mivel mindenkinek másmilyen a sütője, egyszerűbb, ha azt mondom, hogy tűpróbával mindenki ellenőrizze inkább a kalácsot és ne a legnagyobb lángos süsse.


Annyira finom volt az illata, annyira átjárta a lakást a sült mandula és a finom kalács illata… Mackó alig bírta kivárni, hogy kihűljön a kalács.
Mindenkinek ajánlani tudom, nem annyira nehéz, mint ahogyan elsőre kinéz  :) Aki kedvet kap az elkészítéséhez, annak hajrá. Nem fog csalódni ;)

Szép, napsütéses napot mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése