Gasztro
szerda
Kitaláltam, hogy csinálok egy napot a héten, amikor csak
főzésről, csak sütésről vagy bármilyen gasztronómiai dologról fogok írni.
Itt vannak a 30 fokok, és nem győzzük hallgatni és hangoztatni, hogy
mennyire fontos a folyadékpótlás. Azonban egy idő után igazán jól esik a vizen
kívül mást inni.
Összeszedtem egy pár ötletet, hogy mivel is lehetne feldobni a
közel 40 fokos imádnivaló napsütötte napjainkat. Én kimondottan imádom ezt az
időszakot. Lássunk 3+3 és egy bónusz tippet;
Alkoholmentes hűsítők:
Klasszikus limonádé újragondolva:
1.
A sima limonádé elkészítéséhez nem kell nagy tehetség,;
* 2 evőkanál cukorszirup
* 1,5 citrom leve
* sok jég
* kb. 1,5 dl víz/ásványvíz
És most jön a csavar :)
amikor elkezdődik a tavasz, elkezdünk jégkockákat készíteni Mackóval, olyan
jégkockákat, amiben éppen az adott idénygyümölcs van (de erről már korábban is
írtam). Külön kis zacskóban van már epres, málnás, meggyes jégkocka. Várjuk még
a szeder szezont és idén lehet kipróbálom még barackkal is. Rettentően feldobja
a limonádét, színesíti is és annyira jó, amikor nyár végén előkerül egy meggy
vagy málna, amit elfogyaszthatunk. De ugyanígy menta levéllel, citrommal,
lime-al, naranccsal, különböző szirupokkal is feldobhatjuk.
Mi szeretjük cukor
helyett sziruppal turbózni a limonádét. Nem kell ezekért jelentősebb összegű pénzt
sem kiadni, ugyanis néhány elkészíthető otthon is.
Egy példa:
Meggy szirup:
* fél kg meggy (magozva)
* cukorszirup (40 dkg kristálycukor,1/2 l víz) önmagában a
cukorszirup hűtőben 2 hónapig eláll.
A
meggyet felfőzzük a cukorsziruppal, amíg teljesen összeesik és kiadja az ízét, és
a színét. Leszűrjük és a szirupot hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Hűtőben,
lezárt üvegben a meggy szirup 1 hétig áll el. Ezt a szirupot a meglévő
limonádéhoz kell csak adni. annyit rakunk belőle, amennyit mi szeretnénk.
2. ,,Fogyókúrás” lúgosító víz:
* 2
liter víz
* 2-3
centis gyömbér
* 1
közepes uborka felszeletelve
* 1,5
nagy citrom
* menta
levél
* pár
szem jég
A
gyömbért lereszeljük, fél citrom levét belefacsarjuk a kancsóba, az uborkát és
az egész citromot felkarikázzuk, a mentaleveleket beletépkedjük (10-15 db) és
hagyjuk állni egy éjszakán át.
Minden
étkezés után egy nagy pohárral kellene inni. Lúgosító hatása van, és nagyon
finom.
3. Menta szörp
* 2 bögre menta- vagy
citromfűlevél
* 2 kg cukor (soknak
tűnik, de kell ennyi. Úgyis hígítja az ember)
* 2 l víz
* 2 citrom
A
felkarikázott citromot, a vizet és a mentát/citromfüvet beletesszük egy
fazékba, és egy
napra hűvös helyre tesszük.
Másnap beletesszük a cukrot és felforraljuk. (Én ki szoktam valamennyire
nyomkodni a citrom belsejét, így még citromosabb lesz, de ízlések és pofonok.) Ha
kész, leszedjük a tetejéről a citromot és a leveleket, és üvegekbe öntjük. Ezután
meleg takarók közé, száraz dunsztba rakjuk az üvegeket kihűlni, majd hűvös helyen, hűtőben
tároljuk.
Alkoholos
hűsítők:
1. Tavalyi kedvenc: Görögdinnye koktél
(8 dl)
* zúzott jég
* kb 30-40 dkg görögdinnye
* 1 citrom
* 1 lime
* 1 dl vodka
Gondolatnyi:
* Grenadin
* Eper szirup
* Triple sec
A görögdinnyét kimagoztuk, a zúzott jéggel együtt turmixoltuk,
majd belekerült a lime leve, a citromleve, a vodka a likőr és a szirupok.
Nem messzire most hozták az első igazi medgyesi dinnyéket, és
már alig várom, hogy újra kipróbáljuk ezt a koktélt. Tavaly nagy sikere volt.
2.
Második nagy kedvenc: Rumba koktél (3 dl)
* 4 cl barna rum
* 3 cl citromlé
* 3 cl maracujaszirup
* 2 cl curacao
* ananászlé
* jég
Fogunk egy poharat, beleteszünk pár jeget, majd beleöntjük a rumot,
a citromlevet és a maracuja szirupot. Ezeket alaposan összekeverjük, majd
felöntjük az italt ananászlével. Végül a Curacaot töltjük bele, és már
kínálhatjuk is.
3. Egy klasszikus (ami szintén
kedvencem): Mojito
* 4
cl gold rum
* 2
teáskanál cukorszirup
* fél
lime leve
* két
ág menta
* zúzott
jég
* ásványvíz/szódavíz
A
cukorszirupot beleöntjük a pohárba, madler segítségével a lime-szeletekből
kinyomkodjuk a levet, majd rádobjuk a mentaleveleket, a rumot, összekavarjuk a
zúzott jéggel, végül felöntjük szódával vagy ásványvízzel. Lime karikákkal,
mentával díszíthetjük.
+1
bónusz :)
Jeges kávé, ahogy mi csináljuk (ez valljuk be egyik kategóriához
sem tartozik, de a legtöbb ember imádja)
* karamell fagyi
* jégkocka kávé
* tej
* tejszínhab
A lefőtt kávét kimérjük jégkockatartókba, majd lefagyasztjuk.
Lassan kezdem azt hinni hogy ez a fagyasztás a mániám… :D
1-2 jégkockát mérettől függően a pohár aljára rakunk, felöntjük
félig tejjel, majd egy nagy kanál karamell fagyit rakunk a pohárba (ezzel a
legfinomabb szerintünk). Ha még kell, akkor öntünk bele egy kis tejet,
tejszínhabot nyomunk a tetejére, kakaó szórattal megszitáljuk, és már ihatjuk
is.
Ezekkel a hűsítőkkel könnyebben át lehet vészelni a kánikulát,
valljuk be :)
Remélem tudtam adni pár ötletet :)
Szép
napot mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése