Dióhéjban annyit,
hogy meggyógyultunk Mackóval, Anyósom itthon van, szerencsére jól érzi magát, nincs
fájdalma, tehát boldogság van. Hétvégén volt egy fő projektem, ami nem volt
más, mint hogy így húsvét előtt kalácsot süssek. Az ötlet onnan jött, hogy az
iskolánkban 5 iskolanyitogató foglalkozás volt ami a gyerekeket érintette, és
minden foglalkozásról, minden óvodába vittünk ki plakátot (ez 33 óvodát jelent).
Én szerencsére 3 óvodának viszek plakátot, bár ez a 3 óvoda 2 órás út
tömegközlekedéssel. Angi kolléganőmnek pedig külön taps jár a 28 óvodás
körútjáért minden alkalommal. Szerdán pont plakátot vittem a PICK óvodába, és
ahogy kiléptem a kapun előttem ment el a villamos. Várnom kellett, mivel jó idő
volt, úgy gondoltam sétálok egy megállót előre. Pár perc alatt oda is értem a
LIDL-höz, még mindig volt 5 percem a villamosig. Mackó imádja a ,,Lidis" meggyes-mákos
rétest, így jött egy hirtelen ötlet, hogy gyorsan berohanok neki egy rétesért
és meglepem délután. Ahogy ezt kigondoltam, zöldre váltott a lámpa a zebrán, átfutottam, majd
be a Lidibe, gyorsan leakasztottam egy rétest, rohantam a kasszához, pont akkor
nyitottak új kasszát, de elém tolakodott egy fickó, akinek a kosara teljesen
teli volt húsvéti tojásokkal. Rám nézett, megkérdezte hogy csak ezt veszem-e,
mondtam, hogy igen, erre ő előre ORDÍTOTT a pénztáros fiúnak, hogy nehogy
behúzzon valamit is, mert a ,,hölgynek csak egy KALÁCSA van” mert volna ellenkezni a pénztáros, még én is megijedtem. Persze az összes sorban mindenki engem nézett, hogy kinek van már kalácsa... :D 3-szor
köszöntem meg, és nem akartam kijavítani, hogy ez inkább rétes (csak a teljesség kedvéért), boldog voltam,
hogy maga elé engedett, fizettem is, és futottam ki. Gyorsabb voltam a fénynél
is. Erre akkor jöttem rá, amikor a fotocellás ajtó nem nyílt ki…. Izomból neki futottam az ajtónak,
úgy éreztem magam, mint azok a legyek, amit agyon üt az ember, de utána kóvályogva,
de még mindig el tud repülni. Ütődöttebb nagyon sokkal már nem is lehetek,
tehát összeszedtem magam és kisétáltam inkább, biztos, ami biztos. Mintha nem vették volna legalább 10-en észre a jelenetet. Mint egy dáma. Azonban túl sokáig nem élvezhettem magam az elterelő dáma szerepében, ugyanis ahogy
kiléptem, zöldre váltott a lámpa, és már a villamost is megpillantottam, tehát
újra felkaptam a nyúlcipőt, és átrohantam a zebrán, felugrottam a villamosra,
mint a texasi rablók a gőzmozdonyra, és boldogan könyveltem el, hogy megvan
Mackónak a meglepetés kalácsa, ami igazából rétes. Győzedelmi táncot már nem akartam lejteni, de a Centrumig vigyorogtam a saját bénázásomon. Otthon elmeséltem a dolgot, és a
nevetés mellett azért jött az ötlet, hogy süthetnék is egy kalácsot. Így
elkezdtem keresni, kutatni és rá találtam egy csoda jó kalácsreceptre, amiből
kuglófot is lehet sütni. A kuglóf is és a kalács is isteni finom lett, és nem
volt egy íze, amitől féltem. Bár bevallom a kuglófnál egy kis változást még tettem (gyúrtam bele mazsolát, másnap pedig lecsorgattam csokimázzal).
Péntek este nekiálltam a kalácsnak és a kuglófnak is, megsütöttem
mindkettőt, másnap reggel pedig a kuglófra megcsináltam a mázat. Mire megfőztem
a reggelihez a kakaót, a kávét, előkészítettem a tányérokat, bögréket…megdermedt
a kuglófon a máz is, tehát Mackót így már kelthettem is. Mostanában kellően letudom foglalni magam, amíg Mackó alszik, azért olykor jól esne nekem is egy hasonló ébresztő ;) de ahhoz szegénynek 5kor fel kellene ébrednie :D Tehát ez felejtős egy darabig, mivel neki nagyon jó az alvókája.
No, de lássuk a receptet,
érdemes kipróbálni tényleg, mert nem egy nagy valami, és vasárnap is még puha
maradt, arról meg ne is beszéljünk, hogy egyöntetűen megszavaztuk, hogy
húsvétra inkább sütöm a kalácsot.
1 kg liszt
5 dkg friss élesztő
6 dl langyos
tej
+ 1 dl langyos tej
az élesztő felfuttatásához
6 evőkanál cukor
+ 1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához
2 tojás sárgája
15 dkg vaj felolvasztva
+ 1 tojás a kenéshez
teáskanálnyi só
Elkészítés:
Elkészítés:
1. Az friss élesztőt 1 dl langyos tej és 1 teáskanál cukor
keverékében felfuttatom.
2. A szitált liszthez hozzáadom a 6 evőkanál cukrot, a teáskanálnyi
sót, a 2 tojás sárgáját, a felolvasztott vajat.
![]() |
Ugye milyen szép sárgája van a tojásainknak? ;) |
A felfuttatott
élesztőt hozzáadom a tésztához és a langyos tejjel együtt nem túl lágy
tésztát dagasztok, ehhez kb. 5-6 deci langyos tej szükséges. A kezemmel
addig dagasztom, amíg nem túl lágy, ám fényes tésztát kapok és már teljesen
elválik az edény oldalától. Kis liszttel megszórjuk a tészta tetejét, betakarva
meleg helyen 1 órát kelesztem. Deszkára borítom, kicsit összedolgozom és két
egyenlő részre osztom.
3. Az egyik darabot három egyenlő részre osztom és egyenként
kisodrom, három szálból megfonom a kalácsot és kivajazott, kilisztezett tepsire
rakom.
Tojással megkenem,
és 170-180 fokon 30-40 percig sütöm. Akkor lesz jó a kalács, ha aranybarna és a
tűpróba során nem marad a pálcikán tészta.
4. Amíg sül a kalács, a tészta másik feléhez öntöttem
mazsolát, összegyúrtam és egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába tettem,
és a tetejét megkentem tojással. A kuglófot az előmelegített sütőben
170-180 fokon sütöm majd kb. 25-30 percig. Ugyanaz a szisztéma. Ahogy
aranybarna lesz és már nem ragad rá a
tészta a pálcikára, készen van a kuglófunk. ahogy kisült, kiveszem a sütőből,
kiborítom a formából.
Máz a kuglófra:
hozzávalók:
5 evőkanál víz
5 evőkanál cukor
1 rumaroma
2 evőkanál kakaópor (natúr, nem cukrozott)
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
A vízben a cukrot feloldom, leveszem a tűzről. Fontos, hogy ne
forrjon. Hozzáadom a rumaromát, a kakaót, jól elkavarom, majd jöhet a kicsi
kockákra tört csoki, felolvasztom. Ha nem olvad eléggé, egy nagyon kicsit
rakjuk rá a gázra, de fontos, hogy ne legyen forró. Ahogy elolvad a csoki,
jöhet a margarin. Ahogy beleolvad a csoki mázba a margarin, hagyjuk hűlni, amíg
meg nem dermed picit. Ahogy megdermedt, már kenhetjük is a kuglófot.
Összességében tényleg nagyon finom lett mindkettő. Mackó cuki volt, mert ő már amíg dagasztottam a tésztát, állítása szerint már érezte a kalács illatot, hát én nem, de hiszek neki :D. Ahogy kisült a kalács, azért meg kellett kóstolnia a csücskét, rákente a vajat, ami egyből rá is olvadt. Arról az illatról meg nem tudok írni, ami a konyhában volt, miután kisült a kalács. Hétvégén előkerül ismét a recept.
Kellemes hétfőt mindenkinek, aki belefogna a kalácsba, annak pedig hajrá! Kóstolót lehet küldeni :) !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése