2016. március 21., hétfő

Kalandos kalács ;)



Dióhéjban annyit, hogy meggyógyultunk Mackóval, Anyósom itthon van, szerencsére jól érzi magát, nincs fájdalma, tehát boldogság van. Hétvégén volt egy fő projektem, ami nem volt más, mint hogy így húsvét előtt kalácsot süssek. Az ötlet onnan jött, hogy az iskolánkban 5 iskolanyitogató foglalkozás volt ami a gyerekeket érintette, és minden foglalkozásról, minden óvodába vittünk ki plakátot (ez 33 óvodát jelent). Én szerencsére 3 óvodának viszek plakátot, bár ez a 3 óvoda 2 órás út tömegközlekedéssel. Angi kolléganőmnek pedig külön taps jár a 28 óvodás körútjáért minden alkalommal. Szerdán pont plakátot vittem a PICK óvodába, és ahogy kiléptem a kapun előttem ment el a villamos. Várnom kellett, mivel jó idő volt, úgy gondoltam sétálok egy megállót előre. Pár perc alatt oda is értem a LIDL-höz, még mindig volt 5 percem a villamosig. Mackó imádja a ,,Lidis" meggyes-mákos rétest, így jött egy hirtelen ötlet, hogy gyorsan berohanok neki egy rétesért és meglepem délután. Ahogy ezt kigondoltam, zöldre váltott a lámpa a zebrán, átfutottam, majd be a Lidibe, gyorsan leakasztottam egy rétest, rohantam a kasszához, pont akkor nyitottak új kasszát, de elém tolakodott egy fickó, akinek a kosara teljesen teli volt húsvéti tojásokkal. Rám nézett, megkérdezte hogy csak ezt veszem-e, mondtam, hogy igen, erre ő előre ORDÍTOTT a pénztáros fiúnak, hogy nehogy behúzzon valamit is, mert a ,,hölgynek csak egy KALÁCSA van” mert volna ellenkezni a pénztáros, még én is megijedtem. Persze az összes sorban mindenki engem nézett, hogy kinek van már kalácsa... :D 3-szor köszöntem meg, és nem akartam kijavítani, hogy ez inkább rétes (csak a teljesség kedvéért), boldog voltam, hogy maga elé engedett, fizettem is, és futottam ki. Gyorsabb voltam a fénynél is. Erre akkor jöttem rá, amikor a fotocellás ajtó nem nyílt ki…. Izomból neki futottam az ajtónak, úgy éreztem magam, mint azok a legyek, amit agyon üt az ember, de utána kóvályogva, de még mindig el tud repülni. Ütődöttebb nagyon sokkal már nem is lehetek, tehát összeszedtem magam és kisétáltam inkább, biztos, ami biztos. Mintha nem vették volna legalább 10-en észre a jelenetet. Mint egy dáma. Azonban túl sokáig nem élvezhettem magam az elterelő dáma szerepében, ugyanis ahogy kiléptem, zöldre váltott a lámpa, és már a villamost is megpillantottam, tehát újra felkaptam a nyúlcipőt, és átrohantam a zebrán, felugrottam a villamosra, mint a texasi rablók a gőzmozdonyra, és boldogan könyveltem el, hogy megvan Mackónak a meglepetés kalácsa, ami igazából rétes. Győzedelmi táncot már nem akartam lejteni, de a Centrumig vigyorogtam  a saját bénázásomon. Otthon elmeséltem a dolgot, és a nevetés mellett azért jött az ötlet, hogy süthetnék is egy kalácsot. Így elkezdtem keresni, kutatni és rá találtam egy csoda jó kalácsreceptre, amiből kuglófot is lehet sütni. A kuglóf is és a kalács is isteni finom lett, és nem volt egy íze, amitől féltem. Bár  bevallom a kuglófnál egy kis változást még tettem (gyúrtam bele mazsolát, másnap pedig lecsorgattam csokimázzal). Péntek este nekiálltam a kalácsnak és a kuglófnak is, megsütöttem mindkettőt, másnap reggel pedig a kuglófra megcsináltam a mázat. Mire megfőztem a reggelihez a kakaót, a kávét, előkészítettem a tányérokat, bögréket…megdermedt a kuglófon a máz is, tehát Mackót így már kelthettem is. Mostanában kellően letudom foglalni magam, amíg Mackó alszik, azért olykor jól esne nekem is egy hasonló ébresztő ;) de ahhoz szegénynek 5kor fel kellene ébrednie :D Tehát ez felejtős egy darabig, mivel neki nagyon jó az alvókája.
No, de lássuk a receptet, érdemes kipróbálni tényleg, mert nem egy nagy valami, és vasárnap is még puha maradt, arról meg ne is beszéljünk, hogy egyöntetűen megszavaztuk, hogy húsvétra inkább sütöm a kalácsot.
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg friss élesztő
6 dl langyos tej
+ 1 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához
6 evőkanál cukor
 + 1 teáskanál cukor az élesztő felfuttatásához
2 tojás sárgája
15 dkg vaj felolvasztva
+ 1 tojás a kenéshez
teáskanálnyi só
Elkészítés:
1. Az friss élesztőt 1 dl langyos tej és 1 teáskanál cukor keverékében felfuttatom.
2. A szitált liszthez hozzáadom a 6 evőkanál cukrot, a teáskanálnyi sót, a 2 tojás sárgáját, a felolvasztott vajat.
Ugye milyen szép sárgája van a tojásainknak? ;)
A felfuttatott élesztőt hozzáadom a tésztához és a langyos tejjel együtt nem túl lágy tésztát  dagasztok, ehhez kb. 5-6 deci langyos tej szükséges. A kezemmel addig dagasztom, amíg nem túl lágy, ám fényes tésztát kapok és már teljesen elválik az edény oldalától. Kis liszttel megszórjuk a tészta tetejét, betakarva meleg helyen 1 órát kelesztem. Deszkára borítom, kicsit összedolgozom és két egyenlő részre osztom.
3. Az egyik darabot három egyenlő részre osztom és egyenként kisodrom, három szálból megfonom a kalácsot és kivajazott, kilisztezett tepsire rakom.


Tojással megkenem, és 170-180 fokon 30-40 percig sütöm. Akkor lesz jó a kalács, ha aranybarna és a tűpróba során nem marad a pálcikán tészta.


4. Amíg sül a kalács, a tészta másik feléhez öntöttem mazsolát, összegyúrtam és egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába tettem, és a tetejét megkentem tojással. A kuglófot az előmelegített sütőben 170-180 fokon sütöm majd kb. 25-30 percig. Ugyanaz a szisztéma. Ahogy aranybarna lesz és már nem ragad rá a  tészta a pálcikára, készen van a kuglófunk. ahogy kisült, kiveszem a sütőből, kiborítom a formából. 
Máz a kuglófra:
hozzávalók:
5 evőkanál víz
5 evőkanál cukor
1 rumaroma
2 evőkanál kakaópor (natúr, nem cukrozott)
10 dkg étcsokoládé
5 dkg margarin
A vízben a cukrot feloldom, leveszem a tűzről. Fontos, hogy ne forrjon. Hozzáadom a rumaromát, a kakaót, jól elkavarom, majd jöhet a kicsi kockákra tört csoki, felolvasztom. Ha nem olvad eléggé, egy nagyon kicsit rakjuk rá a gázra, de fontos, hogy ne legyen forró. Ahogy elolvad a csoki, jöhet a margarin. Ahogy beleolvad a csoki mázba a margarin, hagyjuk hűlni, amíg meg nem dermed picit. Ahogy megdermedt, már kenhetjük is a kuglófot.
Összességében tényleg nagyon finom lett mindkettő. Mackó cuki volt, mert ő már amíg dagasztottam a tésztát, állítása szerint már érezte a kalács illatot, hát én nem, de hiszek neki :D. Ahogy kisült a kalács, azért meg kellett kóstolnia a csücskét, rákente a vajat, ami egyből rá is olvadt. Arról az illatról meg nem tudok írni, ami a konyhában volt, miután kisült a kalács. Hétvégén előkerül ismét a recept.
Kellemes hétfőt mindenkinek, aki belefogna a kalácsba, annak pedig hajrá! Kóstolót lehet küldeni :) !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése