2015. június 3., szerda

Ínyenc kávézók

A kávé eredetének legendája egy ifjú pásztorról (Kaldiról) szól. Kaldi az antik Arábiában élt, gyakran vitte kecskéit a közeli hegyi legelőre, egy kolostor szomszédságába. Kecskéi, mikor lelegelték egy különleges, ismeretlen bokor piros bogyóit, azok nyugtalanná váltak. Mivel azt gondolta, hogy mindez az ördög műve, Kaldi összeszedte a titokzatos bokor gyümölcseit, és elvitte azokat a kolostorba megmutatni a papoknak. A szerzetesek egyönmtetűen megegyeztek abban, hogy valóban az ördög művéről van szó, azonnal elégették a megrontó hatású hegyi cserje leveleit és bogyóit. De a bogyók olyan isteni aromát árasztottak magukból égés közben, hogy a szerzetesek kíváncsiságukban összegyűjtötték az elégett bogyókból megmaradt port, és főzetet készítettek belőle. A főzetből egy nagyon sötét színű, illatos, sűrű italt nyertek. Egyre növekvő kíváncsisággal nagyokat kortyolgattak belőle. Legnagyobb meglepetésükre úgy felélénkültek, hogy az esti rituális imádkozások során mindig is érzett szokásos fáradtságuk és álmosságuk hirtelen elillant. Hamar rájöttek, hogy ezekkel a bogyókkal, megpörkölve őket, el lehet űzni az álmosságot.  Így lett ebből a "pokoli sötét" italból az Ég ajándéka, mellyel emberek milliói kezdik a reggelt. 
Ki így, ki úgy készíti, számos márka és fajta létezik már, a saját technikánkról fogok ejteni néhány szót a mai bejegyzésben. Személy szerint régebben azért kezdtem el kávét inni, mert alacsony volt a vérnyomásom, és rend szerint rosszul voltam a tömegközlekedési eszközökön emiatt. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer kávézni fogok, hogy élvezni fogom a kávé ízét, megpróbálom kitalálni hogy milyen jellegű ízek vehetőek ki belőle és, hogy ebben partnerem lesz Atis.
Egy kis idő elteltével azt vettem észre, hogy már mindketten kávézunk. Mivel ez egy új dolog volt előttünk, elkezdtünk utána nézni a kávéknak, kávéfőzőknek, technikáknak. Picim talált egy olyan kotyogós kávéfőzőt, ami eszpresszóhoz hasonló kávét főz. Ez a kávéfőző a Bialetti Brikka névre hallgat, karácsonyra pedig meg is kapta tőlem. Nem bántuk meg a választást, mert isteni kávét főz. A nagy kávéfőző vásárlás után beszereztünk Tokióból egy kézi kávédarálót, aminek az ára postaköltséggel együtt fele annyiba került mintha itthon vettük volna meg.
A kávédarálónk:
Ha már a legfőbb kellékek megvoltak, végül már csak különleges és minőségi kávéra kellett rátalálni. Néztük a különböző fórumokat, ajánlásokat és rátaláltunk egy Magyarországi kávémanufaktúrára, ahonnan különlegesebbnél különlegesebb kávékat lehet rendelni.  Számos helyről a világból hoznak kávébabokat a manufaktúrába, és ha rendel az ember kávét tőlük, akkor frissen pörkölik, csomagolják és postázzák azt. Azt is meglehet adni, hogy szemesen, vagy milyen kávéfőzőhöz készítsék el a megrendelt kávét, valamint a kiszerelést is ki lehet választani. Általában maximum fél kg-os kiszerelést szoktunk választani, mert így nem illan el a kávé aromája idő előtt. Ittunk már Szent Ilona-szigetéről származó kávét (ezen az Óceán közepén levő kis szigetre száműzték Napóleont másodjára), de mégis a kedvencünk a ,,VELENCEI GONDOLÁSOK KEDVENCE" fantázia nevű kávé, melyet ha ízlelgetünk kiérezzük a csokoládé, vagy kakaó ízét. Közepesen sötét pörkölésű kávé, amely  arabica és robusta keverék. Én jobban szeretem a 100% arabica kávét, mint amit robustával kevernek, de ez a kávé nagyon finom és ár érték arányban nagyon kedvező áron lehet hozzájutni (2900 Ft/kg) a webshopon, míg például a Szent Ilona szigetéről származó kávénak a kilós ára akciósan 9600 ft (28.000 Ft-ról). A kávénak két faja létezik, az arabica és a roubusta. Mindkét fajnak más más a környezeti igénye. Míg az Arabika 900 méter felett érzi jól magát, és inkább trópusi környezetben fejlődik legjobban, a robusta pont az ellentéte, 900 méter alatt terem, nagy páratartalmú és trópusi síkságon. Egy búnusz érdekesség a robusta kávéról, hogy az instant kávéfajták általában robustából készülnek. Az ízesített kávékat nem létesítem előnyben több okból is, egyrészt a  darálóból kábé 3-4 alkalommal kell nem ízesített kávét darálni, mire az aromája elillan, másrészt egyszerűen nem ízlenek. A kávénak pont a kávé ízét szeretem.
Összeségében nagyon tömören ennyit a kávézásunkról, és mivel eljutottam a végére ennek a bejegyzésnek, koronázzuk meg egy finom reggelivel és a kávéval.
Mai reggelink:
fél darab 3,8 dkg barna, teljeskirölésű  magos buci(115 kcal)
2,5 gramm póréhagymás vajkrém (64 kcal)
fodros saláta a kertből (3 kcal)
1,8 dkg csirkemell sonka (17 kcal)
fél darab főtt M-es tojás (45 kcal)
fél szelet lapka sajt (28 kcal)
2 dl hideg zöld tea citrommal (6 kcal)
Egy adag Kapucziner:Velencei gondolások kedvence kávé, tejszínhabbal és egy kiskanál barna cukorral (55 kcal)
Összeségében a reggelink:  330 kcal
Ez soknak tűnhet, de mivel csak levest hoztam ebédre, így tartalmasabb reggelit próbáltam elkészíteni.



Most már indulhat a nap, szép napot kívánok mindenkinek :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése