Azon emberek közé tartozom, akik imádnak főzni, azonban ritkán jutok a konyhába. Rengeteg ötletet látok, hallok, amit kiszeretnék próbálni. Tegnapi nap folyamán volt anyósom születésnapja, így szerettem volna valami finomat főzni neki. Péntekre terveztem ugyan a bacon-be tekert csirkemájat, de akkor annyi dolgom volt, hogy el kellett halasztanom a dolgot. Most azonban végre lehetőségem volt arra, hogy megcsináljam. Ahogy előkészítettem a hozzávalókat az asztalon, sorba jöttek az ötletek, hogy mivel lehetne feldobni az ünnepi menüt. Tervem volt, hogy csinálok bacon kosárkákat, azokat megsütöm, és majd a megsült szalonnába teszem a salátát. Hát ez gyönyörű gondolat lehetett volna, szépen kosárkát formáztam a szalonnából, de valami gusztustalan módon összesöndörgőzött a sütőben, és ebbe semmit nem tudtam volna tenni. Van ilyen, ebből is tanultam. Legközelebb másként fogok próbálkozni.
Nem volt szép, így egy kicsit bepánikoltam. Viszont az iskolában a munkám arról is szól, hogy gyorsan oldjak meg dolgokat a legkreatívabb módon. Így kitaláltam egy ötletet. Összezedtem mindent a kertből. Szedtem fodros salátát, paradicsomot, snidlinget, majd összekockáztam/daraboltam őket, valamint volt otthon még uborka és paprika is. Nem szerettem volna direkt hagymát beletenni, mert Picimék nem igazán bírják. A snidlingnek olyan jó erős illata volt, hogy összevágtam picikre és megszórtam a salátát... Amióta a balkonládából kiültettem a kertbe, nő mint a bolondgomba és már nem fűszál vékony, hanem szép vastag szára van :) Végül a salátát nem flancoltam túl, lelocsoltam egy nagyon kevés olivaolajjal, egy nagyon kevés himalája sót szórtam rá, valamint frissen őröltem három színű borsot, majd miután összekavartam, egyszerűen csak rátépkedtem a megsült bacon szalonnát. A körettel megvoltam szerencsére. Maradt a hűtőben kapros túró szombatról, de önmagában senki nem ette volna meg, így kitaláltam, hogy hogyan használhatnám fel. 6 gombát vettem még a délután, hogy jó lesz az még valamire a közeljövőben. Miután megtisztítottuk a gombát, és kiszedtük a tönköket, himalája sóval megszórtuk a belsejét, majd megtöltöttük a gombafejeket a kapros túróval, végül leszórtuk reszelt sajttal. Egy hőálló edénybe tettük, fóliával lefedtük. Ekkor jöhetett a máj. A májról azt olvastam, hogy nem szabad sózni, mert akkor kemény lesz. Hát dilemmáztam, hogy akkor hogyan lesz íze...Végül elkezdtem kutatni csirkefűszersó után, hogy majd befűszerezem azzal, de nem volt itthon. Így mással fűszereztem be, KNORR flekken villámpáccal. Ahogy befűszereztem a májat, betekertem a szalonnába, majd a kis hőálló edénybe végig sorakoztattam a külön külön betekert májakat. A tetejét tényleg csak egy nagyon kevés olivaolajjal lecsorgattam, valamint nagyon vékonyan tettem a szalonnára is a fűszerből. Rá az alufólia, szerencsémre elfért egymás mellett a két edény, így egyszerre sütöttem azokat. Közben megkértem Picimet, hogy csináljon egy finom limonádét, mivel hoztam haza lime-ot, citromot, és narancsot is. Végül a narancs nem került bele. Barnacukrot oldott fel egy nagyon kicsi vízben, majd belefacsarta a limeot, szedett friss mentát a kertből, teli rakta jéggel, és felöntötte FRÖCCSVÍZZEL :) Azért szeretjük a fröccsvizet, mert hosszabb ideig megmaradnak a buborékjai.
Akár egy alkohol mentes mojitóként is elmehetne gondoltam. Alig vártam, hogy kész legyen minden és megkóstoljam. Megterítettünk a kertben, és szerencsére nem sokat kellett várni ahhoz, hogy minden meg is süljön a sütőben. Szerencsére a máj és a gomba is egyszerre sült meg. Tálaltuk, majd Picim felvetette, hogy a mi poharunkba kerülhetne rum is, mit szólok hozzá. RUM? Hogyne kerülne már bele RUM. Imádom! A Kedvencem a Captain Morgan, így hát kérdés nem volt, hogy melyiket vigyük ki az asztalra. Abból is a fűszeres verzió. Évek óta a véletlen kapcsán kóstoltam meg, de a világ legjobb döntése volt. Szerintem sokkal finomabb a Bacardinál és olcsóbb is.
Anyósomnak nagyon tetszett ahogy szervíroztuk a vacsorát, majd megkóstolta és nagy elismerésként éltem meg, hogy ízlett neki nagyon. És tényleg nem azért mert mi csináltuk, de minden tökéletesen el lett találva, nagyon finom lett minden. Iszonyat jól laktunk. Mivel mégis csak szülinapi vacsoráról van szó, nem maradhatott el a desszert. Desszertnek ettünk egy kis fagyit azért, de nem sokat!
Annyira meleg volt amikor készen lettünk, hogy egy kis trikóban, és egy kis gatyóba mentem ki a kertbe Picimmel együtt. A vacsora végére azonban ott ragadtunk a kertben a sátor alatt, ugyanis jött egy 15-20 percig tartó felhőszakadás. A végén már úgy fáztam mint a kutya, nagyon lehűlt a levegő. Ahogy betudtunk már menni a házba, nem csináltunk már mást csak lazítottunk. Megnéztük a Trónok harcának az utolsó részét. Ledöbbentünk annak ellenére, hogy tudtuk, hogy kb mire számíthatunk. Nagyon kezd elrugaszkodni a könyv a sorozattól sajnos.
Na de nem vonatkoztatok el, jó volt újra a konyhában lenni, és főzni, főleg Picimmel. A kezem alá dolgozott rengeteget, és nélküle nem is készülhetett volna el ilyen finomra ;) a vacsora. Úgyhogy neki is egy nagy köszönettel tartozom, és nagyon hálás vagyok amiért ilyen rendes és segítőkész. Ezen a héten legalább kétszer fogunk még főzni, én már nagyon várom a következő alkalmat.
Mivel jelenleg dél van, jó étvágyat mindenkinek :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése