Eredeti New York-i
sajttorta receptje (igaz nem New Yorkból, hanem Floridából):
Hozzávalók:
A tésztához
- 20 dkg apróra zúzott keksz (Én teljeskiörlésű kekszet használok általában, de most elsőre kakaós kekszből készítettem)
- 5 dkg kristálycukor/barnacukor
- 12 dkg sótlan, felolvasztott VAJ
A töltelékhez
- 80 dkg - 1kg sajtkrém (mascarpone, filadelfia) Bár most a Lidl-ben kapható sajtkrémet használtam (vödrös) ,ami szintén jó, ezt a sajtkrémet csak sütéshez lehet használni. Így a legdrágább alapanyag a tortához csak a felébe került.
- 15 dkg kristálycukor/barnacukor
- 5 dkg liszt
- 5 szobahőmérsékletű tojás
- 1 citrom reszelt héja
- fél üveg vanília aroma
Tanácsok a sajttorta elkészítéséhez
A
sajttorta felülete
megrepedhet. Ennek elkerülése érdekében nem szabad túlságosan felverni a
tésztát, főleg, amikor a sajtkrémhez hozzáadod a cukrot. A repedés másik
oka a túlsütés. A sajttorta akkor van kész, amikor kemény, de
a belseje látszólag még nedves és rezeg.
A
tészta elkészítése
Keverd össze a kekszet, a cukrot és az
olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és
2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe,
amíg elkészül a töltelék.
A töltelék elkészítése
Helyezd az
elektromos
robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd
fel,
amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról,
ha
szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után
verd még
30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a
citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem
állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket (híg
tészta). Tedd a
sütőformát egy nagyobb tepsibe, majd a sütőbe. Fontos hogy a sütő
legaljára egy külön kis tepsibe kerüljön víz! Süsd 15 percig 170 fokon,
majd
csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél
óráig,
amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia.
Vedd
ki a sütőből és tedd a rácsra.
Ezután bármit rátehetünk amit szeretnénk, úgy a legfinomabb, ha egy éjszakát áll és összeérnek az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése