2015. június 23., kedd

New York-i sajttorta

Eredeti New York-i sajttorta receptje (igaz nem New Yorkból, hanem Floridából):

Hozzávalók:
A tésztához

  • 20 dkg apróra zúzott keksz (Én teljeskiörlésű kekszet használok általában, de most elsőre kakaós kekszből készítettem)
  • 5 dkg kristálycukor/barnacukor
  • 12 dkg sótlan, felolvasztott VAJ

A töltelékhez

  • 80 dkg - 1kg sajtkrém (mascarpone, filadelfia) Bár most a Lidl-ben kapható sajtkrémet használtam (vödrös) ,ami szintén jó, ezt a sajtkrémet csak sütéshez lehet használni. Így a legdrágább alapanyag a tortához csak a felébe került.
  • 15 dkg kristálycukor/barnacukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 szobahőmérsékletű tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél üveg vanília aroma

Tanácsok a sajttorta elkészítéséhez

A sajttorta felülete megrepedhet. Ennek elkerülése érdekében nem szabad túlságosan felverni a tésztát, főleg, amikor a sajtkrémhez hozzáadod a cukrot. A repedés másik oka a túlsütés. A sajttorta akkor van kész, amikor kemény, de a belseje látszólag még nedves és rezeg.

A tészta elkészítése

Keverd össze a kekszet, a cukrot és az olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és 2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.

A töltelék elkészítése

Helyezd az elektromos robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd fel, amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról, ha szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után verd még 30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket (híg tészta). Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe, majd a sütőbe. Fontos hogy a sütő legaljára egy külön kis tepsibe kerüljön víz! Süsd 15 percig 170 fokon, majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél óráig, amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra.
Ezután bármit rátehetünk amit szeretnénk, úgy a legfinomabb, ha egy éjszakát áll és összeérnek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése