2015. június 23., kedd

Szombati vendégváró, gasztronómiával fűszerezve

Nagyon eseménydús volt a hétvége, és pont ezért csak a szombati napot írom le a mai bejegyzésben, amelyben benne lesz a kedvenc süteményes receptem is. ;)
A reggel úgy indult, hogy Mackóm kiment horgászni. A horgászatának eredménye egy 34 cm-es dévérkeszeg volt és 4 db tenyérnél nagyobb keszeg. Nagyon ügyes volt, így a tiszavirágzás idejének közepén.

Na de, hogy mi addig mit is csináltunk amíg Makkom horgászott. :) Kibontakoztathattam a főző tudományom rendesen. Ebédre csak levest főztem, de nem is volt baj, hogy nem volt második. Elteltünk vele. A leveshez nem méregettem a hozzávalókat, így csak nagyjából mondom el, hogyan készült és mi került bele. Anyukám volt a kuktám. Pucolt és karikázott: répát, gyökeret, kockázott: zellert, sertéshusit.  A zöldbabot megpucolta és kb 2 cm-es nagyságúra vágta. Miután minden zöldséget megpucolt, összedarabolt, átvettem az irányítást és megpároltam ezeket a zöldségeket és a husit egy kis olivaolajon. Miután a húsnak elment a rózsaszín színe, felöntöttem vízzel, dobtam bele egy pár darab babér levelet. Főztem jó darabig, majd ízesítettem tengeri sóval, borssal, majd beletettem az összekockázott krumplit és a zöldborsót. Miután megfőztem, tejfölt elkevertem egy kis liszttel, sóval, borssal, kaporral és citromlével, egy kis leves levével majd behabartam a levest.
Elfogultság nélkül, tényleg nagyon finomra sikeredett. 
A levesen kívül a délelőtt folyamán készült még sajt torta is a vendég várásra, valamint bepácoltam a húsokat, amiket a tárcsán sütöttünk meg. Készült még 3 féle saláta is. Mivel keresztanyukám rengeteg mindent nem ehet, így szinte mindenből készítettem neki is kímélő változatot.
Keresztanyunak csináltam köretnek joghurtos almás, cseresznyés, barackos salátát.
Általában úgy szoktam készíteni, hogy kerül bele durvára összevágott dió, mazsola... de ezeket nem eheti, így kihagytam. Menta levéllel lett díszítve. Bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, rakhatunk bele magokat, mazsolát, diót, mogyorót, bármit amit szeretünk, továbbá még (tetszés szerint) joghurtot és citromlevet.
A másik két köret nagyban hasonlított egymáshoz, de mégis eltért.
Az egyik saláta joghurtos kapros zöldség saláta volt. Volt benne: (kukorica, paprika, paradicsom, káposzta, fodros saláta, jégsaláta, répa, uborka) a kaprot a natúr görög joghurttal, fokhagymával, sóval, borssal összekavarjuk és beforgatjuk az egész salátát az öntettel. Direkt nem raktam rá hagymát, mert vannak epések is köztünk... :)
A másik  saláta összetevői ugyanezek voltak, ám erre olivaolajat raktam, valamint Dán fehér sajtot, ami alapjáraton sós ízű sajt, így a salátára külön már nem raktam sót. Ez  a sajt nagyban hasonlít a Feta sajthoz, de jóval olcsóbb, és bárhol lehet kapni. Én az Aldis fehér sajtot szeretem. Más fantázianévvel van még a Lidiben is(ez a  legsósabb) és van a Pennyben is Sissi Krémfehér sajt néven.
Sütemények.... Anyu szülinapjára sajttortát készítettem, melynek a tetejére a kertünkből szedett málnát raktam, de került még rá lédús nektarin, meggy és cseresznye is.
Eredeti New York-i sajttorta receptje (igaz nem New Yorkból, hanem Floridából):

Hozzávalók:
A tésztához

  • 20 dkg apróra zúzott keksz (Én teljeskiörlésű kekszet használok általában, de most elsőre kakaós kekszből készítettem)
  • 5 dkg kristálycukor/barnacukor
  • 12 dkg sótlan, felolvasztott VAJ

A töltelékhez

  • 80 dkg - 1kg sajtkrém (mascarpone, filadelfia) Bár most a Lidl-ben kapható sajtkrémet használtam (vödrös) ,ami szintén jó, ezt a sajtkrémet csak sütéshez lehet használni. Így a legdrágább alapanyag a tortához csak a felébe került.
  • 15 dkg kristálycukor/barnacukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 szobahőmérsékletű tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél üveg vanília aroma

Tanácsok a sajttorta elkészítéséhez

A sajttorta felülete megrepedhet. Ennek elkerülése érdekében nem szabad túlságosan felverni a tésztát, főleg, amikor a sajtkrémhez hozzáadod a cukrot. A repedés másik oka a túlsütés. A sajttorta akkor van kész, amikor kemény, de a belseje látszólag még nedves és rezeg.

A tészta elkészítése

Keverd össze a kekszet, a cukrot és az olvadt vajat egy közepes tálban. Egyenletesen nyomkodd oda a tepsi aljához és 2,5 cm magasságban a tepsi oldalához a morzsákat. Takard le és tedd a hűtőbe, amíg elkészül a töltelék.

A töltelék elkészítése

Helyezd az elektromos robotgép táljába a sajtkrémet, a cukrot és a lisztet. Közepes fokon verd fel, amíg egyenletes nem lesz (kb. 2 perc), majd kapard le a tál oldaláról, ha szükséges. Egyenként add hozzá a tojásokat és mindegyik adagolás után verd még 30 másodpercig. Kapard le a tál széléről a masszát. Add hozzá a citromhéjat, a vaníliakivonatot és addig keverd, amíg teljesen össze nem állnak. Vedd ki a tésztát a hűtőből, és öntsd bele a tölteléket (híg tészta). Tedd a sütőformát egy nagyobb tepsibe, majd a sütőbe. Fontos hogy a sütő legaljára egy külön kis tepsibe kerüljön víz! Süsd 15 percig 170 fokon, majd csökkentsd a sütő hőmérsékletét 120 Cº-ra és hagyd sülni még másfél óráig, amíg meg nem keményszik, de a belsejének kicsit nedvesnek kell maradnia. Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra.
Ezután bármit rátehetünk amit szeretnénk, úgy a legfinomabb, ha egy éjszakát áll és összeérnek az ízek.
Mire haza érkezett Picim, pont kihűlt a tészta, így segített nekem befejezni azt. Rápakoltuk a gyümölcsöket, arra pedig piros zselatint készítettünk majd kanalaztunk, így nem volt gond hogy esetleg nem marad fix a gyümölcs a tortán. (Másnapra már csak egy szelet maradt belőle).
Addig sem tétlenkedtem amíg sült egyébként a torta, bepácoltam az összes husit. 3 féle páccal lettek a húsok elkészítve. 
Délután már úgy éreztem magam mint akit kifacsartak, de nagyon vártam, hogy elkezdjünk sütögetni. Anyu ez idő közben kitalált egy receptet (amit a kis huncut nem írt le nekem) de nagyon nagyon finom lett a végeredménye, főleg melegen volt eszméletlen jó. Ha legközelebb otthon leszek, majd leírom a tésztájának a receptjét. Sajtkrémes csigát készített. Kinyújtotta a tésztát, sajtkrémet melegített, majd rákente a kinyújtott tésztára. Megszórta reszelt sajttal, feltekerte, majd szeletekre vágta. Megkente a tetejét tojással, és kisütötte. Fincsi lett. Meglehet szórni a tetejét még sajttal is.



Délután mikor elérkezett az idő, begyújtottuk a fát a tárcsa alatt, hogy legyen szuper kis parazsunk. Pici olvasott egy praktikus megoldást a tárcsa olajozásához. Steve Raichlen (a barbecue királya) adott egy olyan praktikát, hogy olajat rakott egy kis tálba, egy hatalmas húsvillával felszúrt egy félbe vágott hagymát. A hagymát belemártotta az olajba,majd megkente a hagymával a grill rácsait. Mi ugyanígy kezdtünk a sütögetéshez hozzá, csak mi tárcsán dolgoztunk. Ezzel a módszerrel nem is égettük meg magunkat. Isteni finom lett minden husi.
 
Nos tehát ennyi mindennel készültünk, és el is fáradtunk a végére. Senki nem éhezett. Mindenki jól lakott, és jól érezte magát. Persze történt egy kis baki is. Anyunak rendeltünk egy különleges gyertyát Kínából. Az alakja egy összecsukott szirmú lótusz volt. A közepén egy tűzijátékot kell meggyújtani, mely meggyújtja a szirmokon levő gyertyákat, és eközben a szirmok kinyílnak. Közben forog és zenél is. Látványilag szuper gyertya, de sajnos a miénk szerintem pont selejt lehetett, mert nem nyílt ki teljesen, nem is zenélt, forogni sem forgott :D de unokatesóm szétkapta, megcsináltuk, és a tűzijáték helyére egy vékony,pont beleillő torta gyertyát állítottam amit aztán meggyújtottam, tehát anyu az összeeszkábált, forgó,égő,zenélő, szuperül működő gyertyában is gyönyörködhetett. És így zárójelben megjegyzem, hogy miután Ádi megbuherálta a gyertya zenélőjét, annyira zenélt, hogy le se állt. :)
Egy videó arról, hogy hogyan kellett volna az eredetinek működnie:
Nagyon sokat nevettünk közben, mindenkinek ilyen családi összejöveteleket kívánok.
És ha már összejövetel, ezen a héten ismét lesz egy, itt Szegeden.
Kellemes hét indítást kívánok mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése