2016. január 26., kedd

A nagy kihívás ;)


Már beszámoltam arról, hogy amikor Szentesen voltunk legutóbb, akkor unokatesómékat láttuk vendégül nálunk, és ha a barátfüle jól is sikerült, a kifli már annyira nem volt 100%-osan a legjobb állagú. Jogosan mondta ezek után Mackó, hogy gyakorolnom kell… Így jött a gondolat, hogy hétvégén ismét neki leselkedjek a mumusomnak; a kelt tésztának. Jobb segítséget nem is keríthettem volna, mint Szeged kelt tészta készítés királynőjét, a bűvös tepertős~, illetve túrós pogácsa készítés nagy mesterét; Anyósomat; Gizike nénit. Tudni kell Anyósomról, hogy ipari mennyiségben sütött már kiflit az egyetemre, a családnak, és számtalan ember próbálta már ellesni a titkát, mert tényleg finom a tésztája.  A tepertős pogácsája verhetetlen, ha kisül, akkor le nem lehet tenni, csak ha az ember elmegy az ebédlőasztaltól. Az ő tudását próbálom ellesni, hogy majd egyszer nekem is ennyire jól menjen az egész, mint neki (ez persze olyan, mint anyukám húslevese, ugyanolyan úgysem lesz sosem, mint ahogy ő készíti).



Nos, igazából rájöttem, hogy ő egyáltalán nem görcsöl olyan dolgokon, hogy megkel-e az élesztő a bögrében vagy sem  (én pl ilyen vagyok). Ha a tej hőmérséklete jó volt, meg kel ott majd az élesztő is… Talán nekem is lazábban kéne felfognom ezt az egészet. Fél adag tésztát készítettünk direkt, mert nem akartuk, hogy kimaradjon annyira sok. Ahogy beszéltük, hogy csak fél adagot süssünk, Gizike néni rávágta, hogy az 24 darab lesz. Úristen ennyire minden ki van számolva? Nagyon tud az ,,öreglány”. Aztán én magamtól is rájöttem, hogy hogyan jött ki az a 24 darab, de tényleg annyi volt mindenféle varázslat nélkül :) Fél kg lisztből készítettük a kifliket. És hogy miben volt másabb az elkészítése, mint amit múltkor csináltam? Arról fog szólni ez a bejegyzés. Mindig azt mondja, hogy a kelt tésztának lágynak kell lennie, nem jó, ha kemény. Mindig is ámultam, amikor a saját mamám sütött süteményt, hogy a markát  vagy a kis bádogbögréjét használta mércének, és igazából senki nem tudta, hogy az ő isteni ALMÁSLEPÉNYE amilyet szegényem halála óta nem ettem, hogyan is készült. Ilyen Gizike néni is, nem igazán méricskél mérleggel. Markába nézte a cukrot, mondta, hogy én is öntsek, hát gyakorlatilag még jó hogy nem öntöttem bele a tejbe az én maroknyi cukromat :D kb az ¼-e ha kellett… Amikor verni kellett a tésztát, azt is máshogy csinálta, mint ahogy én csináltam volna. Mutatta, hogy hogyan csináljam, mert, hogy akkor szép hólyagos lesz. Mackó szerint egészen jól ment már a végén, én azért ezt nem állítottam volna ennyire magabiztosan, de tény, hogy elkaptam a ritmust. :) Szinte cuppogott a tészta, amikor a titkos hozzávalót, ami a tyúkzsír volt, bele nem adagolta életem párjának anyukája. Átvette a dagasztást, hogy érezze milyen a tészta. Ahogy kidolgozta a tésztát, nem is volt ragacsos, cuppogós az a tészta. Letakartuk és bevittük a kandalló előtti dohányzóasztalra pihenni.




Amíg pihent a tészta, Mackóval ki gyorssétáltunk, szinte már kocogtunk a Tiszára. Megnéztük a folyót, hogy a környék mennyit változott. Utoljára tavasszal voltunk kint, a migránsok miatt nem mentünk egész nyáron a Tisza környékére sem. (a bejegyzés végén találhatók képek). Ahhoz képest, hogy milyen volt legutóbb a környék, teljesen letisztult, bár találtunk arab igazolványokat, meg így is több szemét volt, mint egy éve volt, azonban már közel se annyi, mint a nyár környékén. Akkorát sétáltunk meg bóklásztunk, hogy nagyon elfáradtunk mire haza értünk. Eztán jöhetett a nagy hadművelet, a kiflik elkészítése.



A tészta gyönyörűre megkelt, Gizus mamus három részre osztotta a tésztát, mondta, hogy fogjam csücsökbe a tésztát és egy speciális mozdulattal forgassam körbe körbe, hogy sima alakja legyen a tésztának. Nah ez a mozdulat valahogy nagyon nem jött a kezemre. Ő a maga megszokott mozdulatával mutatta nekem, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne, mintha csak belelépnénk egy papucsba nyáron. Belecsípett, forgatta, én meg csak pislogtam, ,,aha….” Belemartam, ez határozottan jól ment! Innentől pedig megállt a tudomány. Forgattam a csücsköt, tekeredett minden felé, akkor megint megmutatta, akkor máshogy csináltam rosszul…. Aztán lassan a kezemmel mutatta meg, hogy hogyan lenne jó. Alakult a dolog, bár ezt tényleg nagyon sokszor kell gyakorolni. Végül az enyém is összeállt szép sima gombócba, és hagytuk egy kicsit az asztalon kelni a gombócokat.



Addig kikentem a tepsit, összezutyultuk a tojást, meglangyosítottunk egy kis disznó ZSÍRT, összevágtam a kolbászt, a sajtot. Kinyújtottam kör formára a tésztát (olyan gyönyörű hólyagok voltak benne, hogy Anyósom is megdicsérte), megkentük olvasztott zsírral, felcikkeltük (8 részre) a tésztát, (így jött ki a 3 buciból a 24 darab), majd ráraktuk a tölteléket. Gizike néni szerint nem sajnáltam a kolbászt a kiflikből. Nem akartam, hogy azt mondják rá, hogy csak nyomokban tartalmaz csak kolbászt.



Eztán jött rá még a sajt darab, feltekertük, Mackó megkente a tetejét tojással, mert hát a tésztának a tojással való megkenését mindig és mindenkor neki kell megcsinálni, hiszen ő a profi benne. Leszórtuk szezámmaggal/lenmaggal és bedobtuk sülni.



Amíg sült, egy kis bort, öntöttünk, elővettük a tányérokat és miután minden kisült, mindenki megrohamozta a kifliket. Nagyon finom lett, bár most hétvégén is sütök fél adagot, csak hogy menjen a sütés mire legközelebb megyünk Szentesre. Zitunak kell majd a jutalom kiflijeit gyártanom, amiért eljönnek Squasholni :).
Tehát ez volt a nagy sütemény készítés, rengeteget nevettünk, főleg én saját magamon a bénázásom miatt. Olykor Gizike néninek is kiszaladt egy kacaj, de majd alakul ez a kelt tészta :) Gyakorolgatok, sütök a családnak, aztán egyszer majd csak jó lesz. Apró örömök a mindennapokban :)
Csodaszép napot mindenkinek! És persze a képek a Tiszáról:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése