2015. július 14., kedd

A hétvége kedvence- Tojáshabos-ribizlis-áfonyás pite

Hétvégén amikor Anyukámmal kimentünk a piacra, megláttam, hogy nagyon jó árban árulja egy néni az áfonyát és a ribizlit is. Picim mostanában gyakran felhozza Amerikát, hogy milyen finom áfonyás dolgokat evett/látott ott. Bevallom őszintén az áfonyás joghurton kívül nem sok áfonyát ettem még, így nekem nem volt ekkora ,,tapasztalatom". Ahol eddig néztem 12 dkg volt majdnem 500 Ft, ez a piacos néni pedig 25 dkg-t árult 350-ért. Hát jó hogy vettem egy tálcával, és egy tálcát a ribizliből is, mondván majd sütök belőle valami finomságot. Szentesiek, irány a piac, mindjárt csütörtök ;). A választás erre a tojáshabos áfonyás-ribizlis pitére esett. Mivel nagy sikert aratott úgy gondolom (3 óra alatt elfogyott), megosztom itt is. A recept:
Tojáshabos-ribizlis-áfonyás pite
  
Hozzávalók
A tésztához:
* 20 dkg liszt
* 12 dkg vaj/margarin
* 6 dkg porcukor
* 1 tojássárgája
A töltelékhez:
* 25 dkg ribizli
* 25 dkg áfonya
 * 1 dl víz
* 10 dkg cukor (eredetileg 15 dkg-ot ír a recept, de szerintem nem kell bele ennyi. Számomra édes volt a töltelék az előírt cukorral.)
*4 dkg étkezési keményítő
* 2 evőkanál ribizlilekvár vagy eperlekvár
A tojáshabhoz:
* 2 tojásfehérje
* 9 dkg cukor
* 9 dkg porcukor

 Elkészítése:
A tésztához a lisztet, vajat/margarint porcukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, eztán simára gyúrjuk, majd lefóliázzuk, és fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.
Addig, amíg hűl a tészta, elővesszük a piteformát, kivajazzuk, lisztezzük, majd elkészítjük a tölteléket.
 A töltelékhez megmossuk a ribizli és áfonya szemeket. 
Én egy-egy marékkal mindkét gyümölcsből félretettem a díszítéshez. A maradék gyümölcsöt fél dl vízzel és a cukorral felforraljuk, majd besűrítjük a megmaradt vízben elkevert keményítővel. Kihűtjük.
Elővesszük a fóliázott tésztánkat és kinyújtjuk. 
 Beletesszük a sütőformánkba. 
Ezután sütőpapírral befedjük a tésztát és rizst vagy babot teszünk a  forma aljára.
 Ezzel a módszerrel állítólag nem hólyagosodik fel a  tészta sülés közben (mivel nem csináltam még ilyen tésztát, én a jó tanácsot is megfogadtam). 170oC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla  a nehezéket. A rizsnek semmi baja nem lett, én megfőztem és a tészta sem hólyagosodott fel... Legközelebb rizsezés nélkül csinálom azért.
Miután kihűlt az elősütött pite tésztánk, megkenjük a lekvárral.
Beletesszük a pitetölteléket.

 Nekem a töltelék egy picit híg lett, így leszűrtem egy kis tálkába a gyümölcsöt és külön a levét is. A gyümölcsöket eloszlattam a pite tésztán, és annyi levet kanalaztam rá egyenletesen mindenhova, hogy éppen ellepte a gyümölcsöket. Féltem attól, hogy ha több van rajta, eláztatja a tésztát. De így pont jó volt.
Tojáshabhoz a tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba töltjük és cseppekkel díszítjük a pite tetejét.
 Végül 170 oC fokra előmelegített sütőben barnulásig sütjük (kb. 10 perc). Majd díszítjük ribizlivel és áfonyával.
 Raktunk hozzá fagyit is, így egyenesen mennyei. Hozzá kell tenni, hogy nem egy fogyókúrás süti, de olykor jó bűnözni és valljuk be, kell is ;)

Mindenkinek ajánlom ;) 
Jó étvágyat hozzá ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése