Hétvégén
amikor Anyukámmal kimentünk a piacra, megláttam, hogy nagyon jó árban árulja egy
néni az áfonyát és a ribizlit is. Picim mostanában gyakran felhozza Amerikát,
hogy milyen finom áfonyás dolgokat evett/látott ott. Bevallom őszintén az
áfonyás joghurton kívül nem sok áfonyát ettem még, így nekem nem volt ekkora
,,tapasztalatom". Ahol eddig néztem 12 dkg volt majdnem 500 Ft, ez a
piacos néni pedig 25 dkg-t árult 350-ért. Hát jó hogy vettem egy tálcával, és
egy tálcát a ribizliből is, mondván majd sütök belőle valami finomságot.
Szentesiek, irány a piac, mindjárt csütörtök ;). A választás erre a tojáshabos
áfonyás-ribizlis pitére esett. Mivel nagy sikert aratott úgy gondolom (3 óra
alatt elfogyott), megosztom itt is. A recept:
Tojáshabos-ribizlis-áfonyás
pite
Hozzávalók
A tésztához:
* 20 dkg liszt
* 12 dkg vaj/margarin
* 6 dkg porcukor
* 1 tojássárgája
A töltelékhez:
* 25 dkg ribizli
* 25 dkg áfonya
* 1 dl víz
* 10 dkg cukor (eredetileg 15 dkg-ot ír a recept, de szerintem nem
kell bele ennyi. Számomra édes volt a töltelék az előírt cukorral.)
*4 dkg
étkezési keményítő
* 2 evőkanál ribizlilekvár vagy eperlekvár
A tojáshabhoz:
* 2 tojásfehérje
* 9 dkg cukor
* 9 dkg porcukor
Elkészítése:
A tésztához a
lisztet, vajat/margarint porcukrot elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a
tojássárgáját, eztán simára gyúrjuk, majd lefóliázzuk, és fél órára betesszük a
hűtőbe pihenni.
Addig, amíg
hűl a tészta, elővesszük a piteformát, kivajazzuk, lisztezzük, majd elkészítjük
a tölteléket.
A
töltelékhez megmossuk a ribizli és áfonya szemeket.
Én egy-egy
marékkal mindkét gyümölcsből félretettem a díszítéshez. A maradék gyümölcsöt
fél dl vízzel és a cukorral felforraljuk, majd besűrítjük a megmaradt vízben
elkevert keményítővel. Kihűtjük.
Elővesszük a
fóliázott tésztánkat és kinyújtjuk.
Beletesszük
a sütőformánkba.
Ezután
sütőpapírral befedjük a tésztát és rizst vagy babot teszünk a forma
aljára.
Ezzel
a módszerrel állítólag nem hólyagosodik fel a tészta sülés közben (mivel
nem csináltam még ilyen tésztát, én a jó tanácsot is megfogadtam).
170oC-ra
előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla
a nehezéket. A rizsnek semmi baja nem lett, én megfőztem és a tészta sem
hólyagosodott fel... Legközelebb rizsezés nélkül csinálom azért.
Miután
kihűlt az elősütött pite tésztánk, megkenjük a lekvárral.
Beletesszük
a pitetölteléket.
Nekem
a töltelék egy picit híg lett, így leszűrtem egy kis tálkába a gyümölcsöt és
külön a levét is. A gyümölcsöket eloszlattam a pite tésztán, és annyi levet
kanalaztam rá egyenletesen mindenhova, hogy éppen ellepte a gyümölcsöket.
Féltem attól, hogy ha több van rajta, eláztatja a tésztát. De így pont jó volt.
Tojáshabhoz
a tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan
beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba töltjük és cseppekkel
díszítjük a pite tetejét.
Végül
170
oC
fokra előmelegített sütőben barnulásig sütjük (kb. 10 perc). Majd
díszítjük ribizlivel és áfonyával.
Raktunk
hozzá fagyit is, így egyenesen mennyei. Hozzá kell tenni, hogy nem egy
fogyókúrás süti, de olykor jó bűnözni és valljuk be, kell is ;)
Mindenkinek
ajánlom ;)
Jó étvágyat
hozzá ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése