Tegnap már
beharangoztam, hogy ma főzök
a blogon :) nem is lesz ez másként.
Vasárnap gondolkodtunk, hogy mi legyen a menü,
és van ez így, de csak
elkezdtünk főzni Picivel.
Szeretek főzni, Picivel pedig IMÁDOK. Hozzá
kell tenni, hogy vannak szokásaink a főzéseink során,
amire mindig várok, és amire előre fel vagyok
készülve és vannak olyanok is, amikre nem vagyok (pl, hogy olykor a
fenekemre csap). Na de ne rugaszkodjunk el ennyire...Tudom, hogy ha párolom a
húst, akkor ő megkérdezi,
hogy só bors van-e már rajta… Mivel utólag szoktam fűszerezni
az ételeket (ha nincs velem), így
mindig a válaszom az, hogy: ,,nem, nincsen”. Ő pedig már nyúl
a sóért és a borsőrlőért
és már szór és teker, mintha a csirke élete múlna rajta. Nagyon imádom a
lelkesedését, és mindig megmosolygom és adok neki egy puszit. Szerintem ő is felvan rám készülve. Megszoktam kérdezni tőle, hogy csinál-e nekem
valami finomat (ami alatt egy mojitóra vagy cuba librére esetleg egy Tequila
sunrise-ra gondolok). Valljuk be, én is nagyon finom koktélokat csinálok, de ő a profi benne. És igen, szoktunk főzés során inni NÉHA. Ugyanis az esetek többségében nem valósul meg a koktél gyártás, ez nyomórészt
miattam van, mert közben megkérem valamilyen más fontos feladatra amit ő sokkal jobban szeret, illetve meg tud csinálni, mint én; pl SAJTRESZELÉS! Imádja…. Nem venném így el tőle ez érzést,
hogy ne csinálhassa meg. De ilyen még,
ha süteményt sütünk a TEPSI KIKENÉS.
Szerintem van valami varázslatos érzés neki abban, hogy összekenheti a kis puha
ujjbőrét a vajjal és
kenekedhet. Ezeknek a dolgoknak nagyon örülök,
mert tényleg bármire megkérem, ő segít,
és mindig azt keresi, hogy miben segíthet
nekem és, hogy minél több mindent EGYÜTT
csináljunk (a mosogatás nem ideértendő dolog, de addig amíg csinálom,
társalgó partnerem, és hozza a mosatlant, ami segítség)!
Nagyon hálás vagyok neki tényleg. Tegnap fagyit FŐZTÜNK…. Ő azt gondolta, hogy ha megfőzzük a fagyit, kihűl és anyósom születésnapjára kapott fagyigépében
megkavargatjuk a fagyinkat, egyből ehetjük is azt. Egy óra kavargatás után is folyós maradt a fagyi.
,,Bevágtuk” a tartályt a fagyasztóba, kijártunk rá olykor megnézni, hogy megfagyott-e,
majd kavartunk rajta egyet, hoyg ezzel is az állagát megnézzük. Este 7 után nem bírt várni a dologgal Pici. Mint egy
édes kisgyermek, csillogó szemekkel kérdezte meg, hogy nem kóstoljuk-e meg. Nem bírtam a tekintetének ellenállni, ,,Na
gyere, kóstoljuk meg…,de előbb fényképezzük
le, hogy feltehessem a blogra"! Hát készült kép, de inkább kitöröltem. Nagyon
félreérthető kinézete
volt. És egy kicsit folyós is, már akkor nevettünk az egészen, de nem baj, ezt
mi csináltuk, csak nem lehet annyira rossz! Ízre tényleg finom volt, talán egy
kicsit kevesebb cukor kellett volna bele, de összességében tényleg olyan volt,
mint a bounty csoki. Kellett volna hozzá egy kis idő még, kb az este, de legalább egy óra még. Tehát adok
a fagyinak még egy esélyt még, de akkor megvárjuk, hogy kellően kihűljön.
Nem szeretem azokat a fagyikat amiket porból kell kikavarni, azok olyan vackok,
édesek és mű ízűek, szerencsére Pici sem szereti annyira, így most kísérletezünk. :)
Nagyjából így
szokott nálunk egy átlagos főzés
zajlani,rengeteg nevetéssel és most ismét bekerültünk
a konyhába... Erről
fog szólni a bejegyzés
további része. Mivel a szombat ráment a haza
utazásra, valamint a csirkevágásra, így
az otthon meglelhető dolgokból, valamint a kertben megtalálható zöldségeinkből
próbáltunk valamit összerittyenteni.
Így született meg a:
Dupla chilis csirkés tortilla
Hozzávalók:
2 fej közepes vöröshagyma
10 szem
koktélparadicsom+ 1db nagyobb normál paradicsom
1 db Jalapeno
paprika
1 filézett
közepes csirkemell
5 gerezd (girizd?)
fokhagyma
1 evőkanál tejföl
Füstölt só
Himalája só
Bors
Oliva olaj
Egy csipetnyi római
kömény (ne kerüljön bele több, mert eléggé intenzív az íze, az ,,illatáról” meg
ne is beszéljünk) :)
Rozmaring
Egy csipetnyi kurkuma
Mustár
A hagymát
megpucoljuk, majd az egyik fejet kockákra, a másikat cikkekre vágjuk, és szétszedjük rétegire. A paradicsomot is kockázzuk. A serpenyőbe egy kis olíva olajon megpároljuk, a kockázott hagymát és a paradicsomot, majd a csíkokra
összevágott csirkemellet hozzáadjuk. Fűszerezzük
a fent említett fűszerekkel, majd beletesszük
a mustárt is. Ha már szükséges felöntjük egy kis vízzel és addig főzzük, míg puha nem
lesz a hús.
Mivel mi szeretjük ha az ételben nincs szét főve a zöldség teljesen, így ha már olyan 90%-osra megfőtt a hús, beletesszük a felkockázott paprikát, a cikkekre vágott és szétszedett hagyma, továbbá a felkarikázott jalapeno paprika. Pici hozott Amerikából egy Tapatio nevezetű chili szószt, amit ő eddig Mexikói gyerekgyilkosnak nevezett, így belekerült 6 csepp az ételbe.
Addig főzzük, amíg a koktélparadicsomokat el nem felezzük. Miután minden paradicsomot kettévágtunk, belerakjuk a serpenyőbe ezt is.
Tejföllel besűrítettük az egészet, összerottyant, és kész is lettünk vele.
Mivel mi szeretjük ha az ételben nincs szét főve a zöldség teljesen, így ha már olyan 90%-osra megfőtt a hús, beletesszük a felkockázott paprikát, a cikkekre vágott és szétszedett hagyma, továbbá a felkarikázott jalapeno paprika. Pici hozott Amerikából egy Tapatio nevezetű chili szószt, amit ő eddig Mexikói gyerekgyilkosnak nevezett, így belekerült 6 csepp az ételbe.
Addig főzzük, amíg a koktélparadicsomokat el nem felezzük. Miután minden paradicsomot kettévágtunk, belerakjuk a serpenyőbe ezt is.
Tejföllel besűrítettük az egészet, összerottyant, és kész is lettünk vele.
Ezután
elkészítjük a tortillákat:
*45 dkg liszt
*8,5 dkg vaj
vagy margarin
*2 dl forró víz
*1 csapott evőkanál só
A lisztet elkeverjük a sóval, majd a
vajjal/margarinnal összedolgozzuk. Kidolgozzuk úgy a tésztát, hogy a forró
vizet 3-4 részletben hozzáadjuk. A tésztának lágyabb, jól gyúrhatónak kell
lennie. Nekem úgy jön ki hogy 6-8 db
részre tudom osztani a tésztát. Eztán gombócokat formálunk belőle, nyújtjuk,
figyeljünk arra, hogy a kör
alakja megmaradjon. Én a liszt tartós doboznak a fedelével szoktam korrigálni
ha nem marad meg a kör alak, így egyenletes nagyságúak is lesznek (és szerencsére kellően nagy a tető mérete, így nem lesznek kicsik a tortillák).
Teflonos vagy kerámia serpenyőben kb fél
percig sütjük mindkét oldalát, amíg
nem keletkeznek rajta barna pöttyöcskék.
Ekkor már kész a tészta.
Ekkor már kész a tészta.
Amikor már megsült és amíg még meleg a tészta
(jobban formázható) addig rárakjuk hosszanti irányban középre a mártásos
csirkemellünket, leszórjuk sajttal.
Behajtjuk az alját egy 4-5 cm nagyságban, majd a jobb szélét behajtjuk amennyire tudjuk, rá pedig a bal szélét. Amíg meg nem dermed a tészta, fogpiszkálóval szoktam 3 ponton rögzíteni a tésztát. Végül lelocsoltuk a Mexikói gyerekgyilkos chili szósszal, és készen is lett az ebédünk.
Behajtjuk az alját egy 4-5 cm nagyságban, majd a jobb szélét behajtjuk amennyire tudjuk, rá pedig a bal szélét. Amíg meg nem dermed a tészta, fogpiszkálóval szoktam 3 ponton rögzíteni a tésztát. Végül lelocsoltuk a Mexikói gyerekgyilkos chili szósszal, és készen is lett az ebédünk.
Jó étvágyat hozzá :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése