Régen főztem már a
blogon, azonban ezen a héten többször fogok főzni otthon, ezzel is kímélem anyósomat akinek a lába meg mindene fáj. Mivel imádok főzni, ez nem teher számomra, főleg ha új dolgot kell kipróbálni. Lesznek feltuningolt régi/új receptek
is, tehát elképzelhetőnek tartom, hogy ismét gasztro bloggá változik az oldal.
A mai bejegyzésben is ,,főzök”, az étel a
hétvége egyik kedvenc ételéről szól, ami nem más, mint a :
Rakott csirkemell gombás besamelmártással
és ropogós bacon-nel
Hozzávalók:
Kb.1 kg csirkemell filé
(nálunk ez két csont nélküli csirkemell volt)
20 dkg bacon
10-15 dkg füstölt
sajt
7 dl tej
6-7 db nagyobb csiperke
gomba
3 csapott evőkanál
liszt
3 evőkanál vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál fűszer paprika+
liszt
Egy marék friss bazsalikom apróra vágva
A csirkemelleket
felszeleteljük vízszintesen (én három részre vágtam, mert szép nagyok, vastagok
voltak a mellek). Besóztam, borsoztam, majd a fűszerpaprikát összekevertem egy
kis liszttel. Beleforgattam a csirkemelleket, majd hirtelen kisütöttem azokat,
majd félre tettem.
A tejet felforraljuk,
majd elzárjuk a gázt alatta. A vajat egy másik edényben megolvasztjuk,
megpirítjuk benne a lisztet, majd felengedjük a forró tejjel, és addig főzzük,
míg besűrűsödik (itt édesanyám segített nekem , folyamatosan kevertem, ő pedig
lassan fokozatosan csurgatta a tejet). Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az
apróra vágott bazsalikomot. A gombát megtisztítottam, apró kockákra vágtam,
majd simán megpároltam (hagyma nélkül). Amikor megpárolódott, hozzáadtam a besamell
mártáshoz, jól elkevertem, majd szintén félretettem.
A két féle sajtot
lereszeltem, majd amennyire tudtam, összekevertem. Így már minden
feltétel megvolt, hogy a rakott csirkét összeállítsuk.
Egy
tálat elővettem,
olivaolajjal kikentem a tálat, majd a kisütött csirkemell felé a tál
aljába
helyeztem. Ezután a bacon felét ráhelyeztem a csirkemellekre,
következett a
reszelt sajt fele, majd a besamell fele. Ezután a csirkemell másik fele,
besamell, a sajt, és végül bacon-nel takargattam be az egészet.
Mivel ez egy tömős
étel, nem terveztem szénhidrátot mellé. Kiváló választás volt mellé egy salátát
elkészíteni. Nem variáltam túl, saláta mixet vettünk, olivaolajjal, citromlével
meglocsoltam a különféle salátaleveket, és egy nagyon kicsi sót szórtam rá.
Véleményem: Kicsit
féltem a besamell mártástól. Számomra ez a mártás kicsit ízetlen, féltem attól,
hogy mi fog kisülni belőle, de a bacon a maga finom füstös ízével, a gomba és a
bazsalikom rettentő sokat dobott az ételen, és összességében tényleg nagyon
finom ebéd kerekedett ki belőle.
Aki kedvet kapott hozzá, annak jó főzőcskézést kívánok, megéri vele pepecselni ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése