2016. február 16., kedd

Rakott csirkemell gombás besamelmártással és ropogós bacon-nel



Régen főztem már a blogon, azonban ezen a héten többször fogok főzni otthon, ezzel is kímélem anyósomat akinek a lába meg mindene fáj. Mivel imádok főzni, ez nem teher számomra, főleg ha új dolgot kell kipróbálni. Lesznek feltuningolt régi/új receptek is, tehát elképzelhetőnek tartom, hogy ismét gasztro bloggá változik az oldal.
A  mai bejegyzésben is ,,főzök”, az étel a hétvége egyik kedvenc ételéről szól, ami nem más, mint a :

Rakott csirkemell gombás besamelmártással és ropogós bacon-nel

Hozzávalók:
Kb.1 kg csirkemell filé (nálunk ez két csont nélküli csirkemell volt)
20 dkg bacon
10-15 dkg trapista sajt
10-15 dkg füstölt sajt
7 dl tej
6-7 db nagyobb csiperke gomba
3 csapott evőkanál liszt
3 evőkanál vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál fűszer paprika+ liszt
Egy marék friss bazsalikom apróra vágva

A csirkemelleket felszeleteljük vízszintesen (én három részre vágtam, mert szép nagyok, vastagok voltak a mellek). Besóztam, borsoztam, majd a fűszerpaprikát összekevertem egy kis liszttel. Beleforgattam a csirkemelleket, majd hirtelen kisütöttem azokat, majd félre tettem.
A tejet felforraljuk, majd elzárjuk a gázt alatta. A vajat egy másik edényben megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, majd felengedjük a forró tejjel, és addig főzzük, míg besűrűsödik (itt édesanyám segített nekem , folyamatosan kevertem, ő pedig lassan fokozatosan csurgatta a tejet). Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az apróra vágott bazsalikomot. A gombát megtisztítottam, apró kockákra vágtam, majd simán megpároltam (hagyma nélkül). Amikor megpárolódott, hozzáadtam a besamell mártáshoz, jól elkevertem, majd szintén félretettem.
A két féle sajtot lereszeltem, majd amennyire tudtam, összekevertem. Így már minden feltétel megvolt, hogy a rakott csirkét összeállítsuk.
Egy tálat elővettem, olivaolajjal kikentem a tálat, majd a kisütött csirkemell felé a tál aljába helyeztem. Ezután a bacon felét ráhelyeztem a csirkemellekre, következett a reszelt sajt fele, majd a besamell fele. Ezután a csirkemell másik fele, besamell, a sajt, és végül bacon-nel takargattam be az egészet.
Betettem 200 fokra előmelegített sütőbe sülni. Amikor már a tetején  szép pirosak a baconszeletek, és az alatt levő sajt réteg is kezd színesedni, kivesszük a sütőből.
Mivel ez egy tömős étel, nem terveztem szénhidrátot mellé. Kiváló választás volt mellé egy salátát elkészíteni. Nem variáltam túl, saláta mixet vettünk, olivaolajjal, citromlével meglocsoltam a különféle salátaleveket, és egy nagyon kicsi sót szórtam rá.
Véleményem: Kicsit féltem a besamell mártástól. Számomra ez a mártás kicsit ízetlen, féltem attól, hogy mi fog kisülni belőle, de a bacon a maga finom füstös ízével, a gomba és a bazsalikom rettentő sokat dobott az ételen, és összességében tényleg nagyon finom ebéd kerekedett ki belőle.
Aki kedvet kapott hozzá, annak jó főzőcskézést kívánok, megéri vele pepecselni ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése