Annyira szuper volt az idő a hétvégén, annyi mindent csináltunk,
csak egyet nem, a madáretetőt… Annyira szerettem volna, de vasárnap Mackó
kiment horgászni a keresztapukájával, én meg egyedül főztem, sütöttem.
Szombaton bicajoztunk Mackóval és bevásároltunk. Kaptam tőle,
egy gyönyörű cipőt, iszonyatosan örültem neki. Eredetileg balerina cipőt
szerettem volna venni, végül magas sarkú lett belőle. Alig várom, hogy
felvegyem. Ezután gyors beugrottunk a Tescoba, megvásároltuk a hétvégi ebédhez
a hozzávalókat, amik nem voltak otthon. Végül nem azt főztünk amit elterveztünk,
mert több darált húst daráltak le mint amit kértünk, és úgy döntöttem, hogy elvisszük
a plusz darált húst és abból csődörös levest főzök vasárnap (recept lent). Szombaton
készítettem rántott csirkemájat, hozzá krumplipürét, és egy kis céklát.
Totálisan vas-ban gazdag volt a szombati menü, ami azért nem baj, mert lassan
20 éve bajlódom, hogy talán megközelíthető értékem legyen a vasat illetően.
Vasárnap pedig megfőztem a csődörös
levest, hozzá rakott karfiolt, és életem ELSŐ
teljesen önálló almás lepényét. Sosem sikerül felfuttatnom az élesztőt a
kelt tésztáknál, mindig Mackó intézi ezt a feladatot, de most pechemre kiment ugye
a keresztapukájával horgászni… Azonban már
ELSŐRE sikerült felfutnia az élesztőnek… olyan büszke voltam, hogy meg is tapsoltam
magamat. Folyamatos trappolás, izgalom, és éneklést követően pont végeztem
a menükkel, mire Mackó is haza érkezett. Mint egy kifacsart citrom estem a karjaiba,
és csak egy kis összebújásra vágytam, majd egy kis alvásra. Annyira aranyos
volt Mackó, velem örült, hogy sikerült megcsinálni az almást, és hogy nagyon finom
lett az ebéd. Remélem anyósomnak is ízlett, ő nem szólt semmit. Mackó viszont nem
győzött dicsérni, ami olyan fantasztikusan jól esett, hogy ezek után már nem
tudtam aludni sem, felpörögtem, és úsztama
boldogságban. Ő persze elaludt, de, hogy ne ébresszem fel, inkább
kitakarítottam a fürdőszobát, meg összepakoltam a nappalinkat. Az egész hétvége
pillanatok alatt elrepült, csomót nevettünk, főleg tegnap este.
Történt ugyanis, hogy egy nagyon komoly kávés fórumra beírt a
főzőnkkel kapcsolatban Mackó, mert egy eszpresszó nem huszon egy két másodperc
alatt jött le nálunk, hanem 13 mp alatt, és ez baj, mert nem olyan az íze a
kávénak, konkrétan rossz. Az érdekelt volna minket, hogy mitől lehet, mert az
őrölés fokát a legkisebbre vettük, tehát nem ez lehetett a probléma. Így beírt,
és én megkérdeztem, hogy mi a felhasználóneve a fórumon, mert én mondtam neki,
hogy a helyében Kávé Kázmért, vagy én a Miss kopiluwak lettem volna, amit aztán
nagyon csúnyán kifiguráztunk, gusztustalanok voltunk , nem is mennék ebbe bele
:D Nos, miután lenyugodtunk, elmondta, hogy mi a neve az oldalon, a reakcióm eztán…élmény
volt.
Ismerős az az érzés, amikor annyira röhögsz, hogy egy hang nem
jön ki a torkodon, csak csapkodsz, mint egy retardált fóka...?
Na
pontosan ez történt. Ő értetlenül ,,állt” vagy inkább feküdt mellettem az
ágyban, hogy ez miért vicces, de higgye el mindenki hogy nagyon az :D Aztán
kiderült, hogy ez az ő beceneve volt gyermekként, bár utálta…de akkor miért az lett a felhasználóneve? nah itt sikerült
elsőre normálisan horkantás nélkül levegőt vennem és teljes komolysággal el is
szégyelltem magam és bocsánatot kértem, bár még most is nevetek a monitor
előtt... :D De abban a helyzetben szerintem 10 percig egyfolytában csak
röhögtem.
Jöjjenek
a képek és a recept. Kezdjük a csődörös levessel, aminek semmi köze nincs a
lóhoz. Ezt a receptet édesapámtól tanultam még, de az íze ugyanolyan volt, mint
amit ő csinált, így tegnap sűrűn forgott körülötte a gondolatom. Gyermekként
ezt a levest ,,piros levesnek” hívtam, és az ő egyik kedvence volt. egyszer
próbálja ki mindenki.
A csődörös leves
Hozzávalók (kb.5-6 adag):
Egy kicsi füstölt mangalica szalonna vagy olaj vagy kókuszzsír…
2 nagy répa
1 kisebb zellergumó
fél karalábé
1 nagy krumpli
kb 15-20 dkg zöldborsó
30 dkg darált hús
2-3 db babérlevél
1 kisebb fej hagyma
Egy kicsi tv paprika
Zöldbab (elhagyható)
Karfiol (elhagyható)
Só
Bors
Habaráshoz:
két nagy evőkanál tejföl
egy kicsi víz
másfél evőkanál liszt
egy nagy evőkanál édes fűszerpaprika
Elkészítés:
Én mangalica szalonnát használtam, a fazékban ,,kiolvasztottam?" annyi zsírt a szalonnából, amin a lehelet vékony hagymát megdinszteltem, majd rákerült a darált
hús, eztán magát a szalonnát én ki is vettem a fazékból. A zöldségeket megpucoltam, a répát a gyökeret felkarikáztam, a krumplit, karalábot,
zellert kockáztam. Ahogy a darált hús más színű lett, pároltam a zöldségeket,
majd felöntöttem vízzel. Egy kicsivel több vizet öntöttem hozzá, mint hogy
éppen hogy ellepné. Ez egy sűrű leves lesz. Beletettem a babért a levesbe, és
főztem, ízesítettem. Amikor háromnegyed részben megfőztem mindent, belekerült a
karfiol (én tettem bele) és a borsó is. Előkészültem a habaráshoz. A hozzávalókat
összekavartam, és amikor már minden zöldség megfőtt, egy habverővel óvatosan
behabartam a levest, figyelve arra, hogy ne törjem a zöldségeket. Az eredeti
recept zöldbabot is ír, de mi nem szeretjük, így az nem került bele.
Annyira más íze van, mint egy húslevesnek, és tényleg nagyon
finom. Érdemes kipróbálni.
Az almás lepényemről csak képet osztok meg, mert ez minden
háznál más. Én a nyers tésztára diót törtem (morzsa helyett), arra került rá az
almás töltelék majd szintén a tészta. lekentem tojással és 180 fokon 40 percig
sütöttem. Isteni finom lett, de rengeteget izgultam, hogy jóra megcsináljam. Persze egy kicsit vastag lett a tésztája(különösen a széle, amiről kép is készült, de a közepe már elfogadható) azérrt örültem, hogy megtudtam csinálni, legközelebb majd vékonyabb lesz a szélénél is:)
Nos, ez volt a hétvégénk,
és egy új hét előtt állunk. Rettentően szalad az idő, mindjárt itt az október…
Remélem nem csak számomra hihetetlen ez az egész.
Nos ne szaladjunk ennyire előre, kellemes hétkezdést kívánok
mindenkinek. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése