2015. szeptember 14., hétfő

Szilvás fahéjkrémes szelet


Szilvás-fahéjkrémes szelet


Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg liszt+ nyújtáshoz
1 teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg vaj/margarin
2 evőkanál méz
15 dkg porcukor
2 tojás
1 dl tej
a fahéjas krémhez:
3 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (Dr. Oetker Prémium Bourbon vaníliás pudingot használtam, sokkal másabb, mint a sima)
15 dkg vaj/margarin
1 teáskanál őrölt fahéj
a szilvás részhez:
30-40 dkg magozott szilva
7 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor (szintén a fent említettet használtam)
díszítéshez:
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg VAJ
fél evőkanál víz+ 1 evőkanál sütőrum/rumaroma


A tésztához a lisztet a szódabikarbónát, vajat/margarint kissé elmorzsoljuk.
A mézet, porcukrot, tojást és tejet simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
Ezekből lisztezett felületen fél cm vastag, kb. 20*30 cm-es lapokat nyújtunk.(Én megfordítottam egy tepsit, megvajaztam, liszteztem. Ráraktam a kinyújtott tésztát, a felesleget levágtam. Megszurkáltam villával. 180 Co-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt arany barnára sütjük, (majd egy tálcára lecsúsztattam és hagytam kihűlni).
Amíg sül a tészta, elkészítjük a fahéjkrémet. A tejből, cukorból, pudingból hagyományos módon pudingot főzünk, majd ha kihűlt, a lágy vajjal/margarinnal és fahéjjal kihabosítjuk.
Miután minden lap kihűlt, és a fahéjas krémünk is készen van, akkor kezdünk hozzá a szilvás töltelék elkészítéséhez, ugyanis frissen kell összerakni a két középső lapot.
A szilvás töltelékhez a magozott apró darabokra vágott szilvát (én 8 felé vágtam, de szerintem mindegy hogy mennyire apróra vágjuk) egy edénybe rakjuk, hozzáöntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat, majd főzzük, sűrűn kavargatjuk. Forrástól számítva 3 perc múlva kicsit levesszük a gázról. 1 dl vízzel kavarjuk el a pudingport, majd folyamatos kavarás mellett, öntsük a szilvatöltelékhez. Helyezzük vissza az edényt, majd ha már el kezd ,,puttyogni” a töltelék, zárjuk el a gázt.
A fahéjas krémet felezzük el. Az első lapra rakjuk a fahéjas krém egyik felét, majd rakjunk rá egy lapot. A második lapra jöhet a szilvatöltelék, majd egy újabb lap. Fahéjas krém, majd lap. Végül rákerül a csoki máz.
A csoki máz alapanyagait csak összemelegítettem, és rákentem a tésztára. Majd miután megdermedt a máz, bekerült a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése