Szilvás-fahéjkrémes
szelet
Hozzávalók
a tésztához:
60
dkg liszt+ nyújtáshoz
12,5
dkg vaj/margarin
2
evőkanál méz
15
dkg porcukor
2
tojás
1
dl tej
a fahéjas krémhez:
3
dl tej
10
dkg cukor
1
csomag vaníliás pudingpor (Dr. Oetker Prémium Bourbon vaníliás pudingot
használtam, sokkal másabb, mint a sima)
15
dkg vaj/margarin
1
teáskanál őrölt fahéj
a szilvás részhez:
30-40
dkg magozott szilva
7
dkg cukor
1
kávéskanál őrölt fahéj
1
csomag vaníliás pudingpor (szintén a fent említettet használtam)
díszítéshez:
3
evőkanál kakaó
3
evőkanál kristálycukor
10
dkg VAJ
fél
evőkanál víz+ 1 evőkanál sütőrum/rumaroma
A tésztához a lisztet a szódabikarbónát, vajat/margarint kissé
elmorzsoljuk.
A mézet, porcukrot, tojást és tejet simára keverjük, majd a lisztes
részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk.
Ezekből lisztezett felületen fél cm vastag, kb. 20*30 cm-es lapokat
nyújtunk.(Én megfordítottam egy tepsit, megvajaztam, liszteztem. Ráraktam a kinyújtott
tésztát, a felesleget levágtam. Megszurkáltam villával. 180 Co-ra előmelegített
sütőben 6-8 perc alatt arany barnára sütjük, (majd egy tálcára lecsúsztattam és hagytam kihűlni).
Amíg sül a tészta, elkészítjük a fahéjkrémet. A tejből, cukorból,
pudingból hagyományos módon pudingot főzünk, majd ha kihűlt, a lágy
vajjal/margarinnal és fahéjjal kihabosítjuk.
Miután minden lap kihűlt, és a fahéjas krémünk is készen van, akkor
kezdünk hozzá a szilvás töltelék elkészítéséhez, ugyanis frissen kell
összerakni a két középső lapot.
A szilvás töltelékhez a magozott apró darabokra vágott szilvát (én 8
felé vágtam, de szerintem mindegy hogy mennyire apróra vágjuk) egy edénybe
rakjuk, hozzáöntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat, majd főzzük,
sűrűn kavargatjuk. Forrástól számítva 3 perc múlva kicsit levesszük a gázról. 1
dl vízzel kavarjuk el a pudingport, majd folyamatos kavarás mellett, öntsük a
szilvatöltelékhez. Helyezzük vissza az edényt, majd ha már el kezd ,,puttyogni”
a töltelék, zárjuk el a gázt.
A fahéjas krémet felezzük el. Az első lapra rakjuk a fahéjas krém egyik
felét, majd rakjunk rá egy lapot. A második lapra jöhet a szilvatöltelék, majd
egy újabb lap. Fahéjas krém, majd lap. Végül rákerül a csoki máz.
A csoki máz alapanyagait csak összemelegítettem, és rákentem a
tésztára. Majd miután megdermedt a máz, bekerült a hűtőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése