Tészta
receptje:
20 dkg
sótlan vaj, (szobahőmérsékletű)
12 dkg
cukor
30 dkg
liszt
1/4
teáskanál sütőpor
1/2
teáskanál só
2
evőkanál tej
2
evőkanál vanília aroma
1 citrom
reszelt héja
Máz:
20 dkg
cukrozott kókusz
20 dkg
boltban vásárolt vagy házi lágy karamell (Én a Tescoban vásároltam 300 g- 500
ft)
5 dkg
karamell (ugyanebből az üvegből, a sütik megkenéséhez)
3
evőkanál tej
1/4
teáskanál só
10 dkg
étcsokoládé+ 2 evőkanál tej
Melegítsük
elő a sütőt 350ºF (180 Cº). A szobahőmérsékletű vajat a robotgép segítségével
összekavarjuk a cukorral. Egy külön tálban, összekavarjuk a lisztet, a sütőport
és a sót. Adjuk hozzá a cukrozott vajat, majd a tejet és a vanília kivonatot,
keverjük/gyúrjuk össze. Kettészedjük a tésztát, lefedjük a tál tetejét, és egy
órát a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
Miután
letelt az egy óra, 3-5 mm vastagra kinyújtjuk. Egy nagyobb méretű kerek
formával kiszaggatjuk a tésztát.
A
kiszaggatott tésztát sütőpapírra tesszük és 10-12 percig sütjük. 6 perc
sülési időnél fordítsuk meg a tepsit a sütőben. Miután a sütikék kisültek,
hagyjuk kihűlni.
Miután
kihűlt a süti, vízgőz felett a csokit a 2 evőkanál tejjel felolvasztjuk, majd
megkenjük a sütik alját, és hagyjuk megszilárdulni a csokit rajta.
Kókuszos
máz:
Süssük a
kókuszt egy teflonos serpenyőben, gyakran kevergessük, hogy egyenletes világosbarna
színt kapjon. Miután szép világosbarna színt kapott a kókusz, rakjuk félre.
A 20 dkg
karamellt vízgőz felett a tejjel és a sóval addig kavarjuk, amíg a karamell
teljesen be nem sűrűsödik. Miután elértük ezt az állagot, a karamellt
összekavarjuk a pirított kókusszal.
Megfogjuk
a sütit, megkenjük sima karamellel (én az üvegből egyből kentem), majd rárakjuk
a karamelles kókuszt.
Azért van
erre szükség, mert ha nem kenjük be sima karamellel, nem ragad oda a kókusz a
süteményhez, lejön az egész. Negyed órát hűtőbe tesszük, hogy minden
megszilárduljon, majd lecsorgathatjuk csokival, de nem muszáj, mert alapból
édes a sütemény.
Mindenkinek
ízlett, akit megkínáltam vele, érdemes kipróbálni, de előre szólok, hogy
elengedhetetlen a ZEN állapot, ugyanis nagyon pepecselős a sütemény, viszont
tényleg érdemes vele elbíbelődni. Fontos tudni, hogy nem olyan mint egy linzer
tészta, puha lesz!
Kellemes
időtöltést hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése