2015. szeptember 14., hétfő

Amerikából egyenesen: SAMOA COOKIE


Tészta receptje:
20 dkg sótlan vaj, (szobahőmérsékletű)
12 dkg cukor
30 dkg liszt
1/4 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál tej
2 evőkanál vanília aroma
1 citrom reszelt héja
Máz:
20 dkg cukrozott kókusz
20 dkg boltban vásárolt vagy házi lágy karamell (Én a Tescoban vásároltam 300 g- 500 ft)
5 dkg karamell (ugyanebből az üvegből, a sütik megkenéséhez)
3 evőkanál tej
1/4 teáskanál só
10 dkg étcsokoládé+ 2 evőkanál tej

Melegítsük elő a sütőt 350ºF (180 Cº). A szobahőmérsékletű vajat a robotgép segítségével összekavarjuk a cukorral. Egy külön tálban, összekavarjuk a lisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a cukrozott vajat, majd a tejet és a vanília kivonatot, keverjük/gyúrjuk össze. Kettészedjük a tésztát, lefedjük a tál tetejét, és egy órát a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Miután letelt az egy óra, 3-5 mm vastagra kinyújtjuk. Egy nagyobb méretű kerek formával kiszaggatjuk a tésztát.

A kiszaggatott tésztát sütőpapírra tesszük és 10-12 percig sütjük. 6 perc sülési időnél fordítsuk meg a tepsit a sütőben. Miután a sütikék kisültek, hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt a süti, vízgőz felett a csokit a 2 evőkanál tejjel felolvasztjuk, majd megkenjük a sütik alját, és hagyjuk megszilárdulni a csokit rajta.
Kókuszos máz:
Süssük a kókuszt egy teflonos serpenyőben, gyakran kevergessük, hogy egyenletes világosbarna színt kapjon. Miután szép világosbarna színt kapott a kókusz, rakjuk félre.
A 20 dkg karamellt vízgőz felett a tejjel és a sóval addig kavarjuk, amíg a karamell teljesen be nem sűrűsödik. Miután elértük ezt az állagot, a karamellt összekavarjuk a pirított kókusszal.

Megfogjuk a sütit, megkenjük sima karamellel (én az üvegből egyből kentem), majd rárakjuk a karamelles kókuszt. 

Azért van erre szükség, mert ha nem kenjük be sima karamellel, nem ragad oda a kókusz a süteményhez, lejön az egész. Negyed órát hűtőbe tesszük, hogy minden megszilárduljon, majd lecsorgathatjuk csokival, de nem muszáj, mert alapból édes a sütemény.

Mindenkinek ízlett, akit megkínáltam vele, érdemes kipróbálni, de előre szólok, hogy elengedhetetlen a ZEN állapot, ugyanis nagyon pepecselős a sütemény, viszont tényleg érdemes vele elbíbelődni. Fontos tudni, hogy nem olyan mint egy linzer tészta, puha lesz!
Kellemes időtöltést hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése