Egész
nyáron azon agyaltam, hogy újra megkellene tanulni csigatésztát készíteni.
Amikor apró talpú voltam, a Mamámmal készítettem a csigatésztát és a különböző
tésztákat. Szerettem tekerni a tésztagépet, és alig vártam, hogy megkóstoljam
azt a tésztát, amiben én is segítkeztem vagy amit én csináltam. Egy pár hónapja
mikor elkezdődött a suli, arra gondoltam, jó lenne egy kis mellékkereset a
munkámon kívül, és arra gondoltam, hogy gyárthatnám a házi tésztát. Tyúkunk
úgyis van, gyönyörű a tojása, miért is ne. Úgy gondoltam, hogy amíg nem
tökéletesítem a dolgokat, addig itthon a családnak készítek csak tésztát. Nos
egy pár hét eltelt, mire el is kezdtem használni Mamikám gépét újra, több mint
20 év után. Magamnak is kinéztem már egy gépet olaszorzágból, az egy kicsit
komolyabb gép, rengeteg kiegészítője is van, lehet vele csöves tésztát is
készíteni, és csavartat is. Tehát nagy álmok vannak, ez a gép amit kinéztem mint írtam nem
egészen olcsó, de a lottópénzeinket mindig félre rakjuk, és most nekem fogunk
kedvezni (előzőleg Mackónak kedveztünk az eszpresszó kávéfőzővel). Már csak 2000 ft-ot kell nyerni, és enyém lesz a csodálatos tésztagép, de az is lehet, hogy nem várom meg, és még ma megrendelem. Tehát amint odáig
jutok, hogy eladásra is szánok már tésztát, mindenféleképpen beharangozom, és
nem kell visszafognia magát senkinek, ha megszeretné kóstolni a tésztám. ;)
Ezt
a témát felhasználva, bemutatnám első próbálkozásoma, a hétvége kedvencét, ami nem más, mint a:
Muskotályos csirkés stroganoff, házi széles
metélttel
A
tésztával kezdtem a munkálatokat. Van egy kedvenc tyúkunk, Erzsébet. Ő a pofátlanság nagymestere, de mindenki
szereti, nagyon nagy egyéniség. Gyakorlatilag, amikor több tyúkunk volt még, ő
volt Erzsébet (királynő) a maga arisztorkrata stílusával, és volt a többi tyúk, azaz Erzsébet udvari bolondjai. Erzsébet
amellett, hogy igazi vezéregyéniség, rendkívül hatalmas tojásokkal lep meg
minket napi mint nap, aminek a sárgájának a színe szinte sötét napsárga vagy már már narancssárga színben pompázik. A
házi tészta gyártás egyik legmeghatározóbb alapanyaga. 2 nagyobb tojásból
készítettem tésztát, mondván ez úgyis a tanulós időszak.
Mikor
összegyúrtam a tésztát, betettem a hűtőbe fél órára pihenni. Amikor letelt az
idő, egy terítővel az asztalt letakartam, felszereltük a tésztagépet. A
gombóckámból hengert formáltam, és 4 egyenlő részre osztottam.
Kinyújtottuk,minden
fokozaton 3-4-szer áttekertük a tésztát, majd a terítőn pihentettem 20-25
percet. Hagytam száradni kicsit.
Emlékszem,
hogy Mamikám azt mondta, hogy a terítő azért kell, mert az beszívja magába a
tészta nedvességét, ellenben a viaszosvászonnal. Annyira jó, hogy még emlékszek
a dolgaira. Kisebb részre vágtam a pihenetett hosszú tésztákat, áthajtottam a
gépen és elkészültek a metéltek.
Annyi
metéltet készítettem, amennyi elég lesz az ebédhez. Végül a maradék tésztából
készítettem a vasárnapi leveshez cérnametéltet, anyukámnak lebbencstésztát és
még egy kis széles metéltet későbbre.
A tészát (amit az ebédhez készítettem) lobogó vízben megfőztem
egy pár perc alatt, majd mély tányérbe szétosztottam. Amíg tésztáztam, és volt egy kis időm két fázis között,
dolgoztam a csirkés Stroganoffon is.
Az
igazi straganoffot marhahússal kell készíteni, úgy tudom, de én sokkal jobban
szeretem a csirkét, és a fogyókúránknak is jobbat tett, hogy csirkemellből
készítettük el a fogást.
Egy
kis vajon megdinszteltem egy fej vöröshagymát, amit apró kockákra vágtam, majd
rákerült az összecsíkozott csirkemell.
Megsóztam, borsoztam, mikor már kifehéredett a csirkemell, 40 dkg szeletekre vágott gombát, 1 teáskanál mustárt, fél csomó apróra vágott petrezselymet, és egy kicsi snidlinget hozzáadtam, megvártam, hogy összerottyanjon. Felöntöttem 2 dl muskotályos fehérborral, majd főztem egy 15-20 percig. Csemegeuborkát és rakhatunk bele, de mi most ezt kihagytuk, mivel elfelejtettünk venni a boltban, otthon pedig kifogytunk belőle. :) Amikor már minden puhára főtt, 2 dl Tejszínnel és 2 evőkanál tejföllel besűrítettük. Utófűszereztünk (himalája só, bors), és a házi széles metéltre ráraktuk ezt a finom mártást/ragut.
Megsóztam, borsoztam, mikor már kifehéredett a csirkemell, 40 dkg szeletekre vágott gombát, 1 teáskanál mustárt, fél csomó apróra vágott petrezselymet, és egy kicsi snidlinget hozzáadtam, megvártam, hogy összerottyanjon. Felöntöttem 2 dl muskotályos fehérborral, majd főztem egy 15-20 percig. Csemegeuborkát és rakhatunk bele, de mi most ezt kihagytuk, mivel elfelejtettünk venni a boltban, otthon pedig kifogytunk belőle. :) Amikor már minden puhára főtt, 2 dl Tejszínnel és 2 evőkanál tejföllel besűrítettük. Utófűszereztünk (himalája só, bors), és a házi széles metéltre ráraktuk ezt a finom mártást/ragut.
Nagyon-nagyon
finom lett. Vacsorára nem is mertem a
fogyókúra miatt enni, csak gyümölcsöt. Egész hétvégén nem sütöttem
süteményt, mert hiányzott egy két alapanyag, és mert nem igazán kellene nekünk most sütizni. De ma veszek narancsot és egy kis csokit is (ezek hiányoztak hétvégén) és megsütöm ezt az új teasüteményt, persze ha lesz időm a jóga után. Igazi karácsonyi csemege is lehet, mivel mogyorós.Két ok miatt nem igazán fogok ebből azért enni, egyrészt mert allergiás vagyok kis mértékben a mogyoróra, a másik ok pedig, a verseny. No, de Mackónak, hátha ízleni fog :)
Csoda szép és kellemes hétfőt mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése