2015. október 15., csütörtök

Bagel



Bagel

Hozzávalók (10 darabhoz):



60 dkg (!) Kenyérliszt(!)
1 kávéskanál só
2 dkg barna vagy nádcukor
5 dkg cukor a főzéshez is kell majd
1 tk. étolaj
1 dkg vaj (felolvasztva)
1 db tojás
3 dl langyos víz
12 gramm élesztő

Tegyük egy nagy tálba a tojást, a barna/nádcukrot, az élesztőt és a víz 1/3-ad részét. Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a felolvasztott (de nem forró) vajat, végül a lisztet és a sót is adjuk. Öntsük hozzá a tojásos keveréket, és a maradék vizet. A tésztát dagasszuk simára, szinte hólyagosra. Picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le a tésztát és hagyjuk 40 percig pihenni, kelni. Ha lejárt a 40 perc, a tésztából a kezünk segítségével formáljunk hengert, osszuk a tésztát 10 egyenlő részre, vagy ahány bagelt szeretnénk készíteni. Gömbölyítsük fel a darabokat kis bucikba, hagyjuk őket pihenni 5-10 percet. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál segítségével lyukasszuk át, majd tágítsuk ki a lyukat a középen. A lyukak pihentetés közben kicsit össze fognak szűkülni, így ügyeljünk, hogy megfelelően nagyra készítsük őket. Lisztezett felületre rakjuk a nyers tésztákat, egy kicsit lisztezzük le a tetejét, fedjük le egy konyharuhával, fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten a tésztákat.

Tegyünk fel forrni egy fazékban vizet, amiben elkevertük a cukrot. A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. 15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd ha ismét lejárt az adott idő, egy szűrőkanállal emeljük ki és tegyük kivajazott, kilisztezett tepsire a tésztákat, majd szórjuk le magokkal, sóval,köménnyel, sajttal, bármivel amivel szeretnénk.

 Tegyük be a 220 C-fokra előmelegített sütőbe, 13-15 perc alatt süssük arany barnára. 10 perc után a sütés utolsó 5 percére pedig a légkeverést kapcsoljuk be, hogy szép pirosak legyenek a bagelek.


 Fontos, hogy ezeket a lépéseket betartsuk, mert annak, hogy finom bageleket süssünk, a tésztát ennyire ki kell dolgozni, és ennyiszer pihentetni kell. Érdemes ennyit bíbelődni a cél érdekében!
Amikor kihül, akkor a legfinomabb belőle a szendvics! 


Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése