2015. augusztus 26., szerda

Kreatív sütés-főzés


Biztos nem csak ránk jellemző az, hogy főzünk valamit, és utána egy kis tállal vagy naggyal, kimarad valamilyen étel. A legtöbb helyzetben próbálunk kreatívak lenni Mackómmal és valami mást készíteni a következő napon a maradékból. Így volt ez most is. Bolognai szószt készítettünk, és egy kimaradt egy ,,menzás tálnyi" adag. Nem szeretek pocsékolni, így kitaláltuk Makkal, hogy bolognai-s háromszöget készítünk.  Bevallom őszintén, tényleg nem lehet csak úgy abbahagyni. Nagyon finom, nagyon laktatós, ez a háromszög bárhova bármilyen alkalomkor nagyon jó ötletnek bizonyul. Másnap is még ugyanolyan puha, de garantálom, hogy ha valaki megsüti nem nagyon marad másnapra. Mi mindig két félét sütünk ebből a háromszögből. Az egyik az alaprecept (amit le is írok), a másik félébe pedig a megmaradt bolognai szószt rakjuk töltelékként. 
Az eredeti recept:
Sonkás, kukoricás, szezámos háromszög

Hozzávalók:
A tésztához
1 csomag élesztő
5 dl tej 
1 evőkanál cukor
80 dkg liszt
1 csapott evőkanál só 
2 dl étolaj
A töltelékhez
7 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma 
2 db lilahagyma apró kockára vágva
30 dkg sonka
1 db konzerv kukorica
30 dkg sajt
A tetejére
2 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
1 csapott evőkanál szezámmag

1-1,5 dl tejjel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. Két felé szedjük a tésztát, majd konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kinyújtjuk a tésztát, ezután a tejfölt összekeverjük a fokhagymanyomón áttört fokhagyma gerezdekkel. megkenjük a tésztát ezzel a tejfölös keverékével, majd ráhalmozzuk az apróra vágott sonkát, hagymát, kukoricát és a reszelt sajtot.
Feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.(Lehet szélesebbre is vágni, mint a képen)

Megkenjük a tetejét az összekevert tejföl és tojássárgája keverékével. Úgy az igazi, ha a sima verziónak a tetejére szezámmagot szórunk, a bolognai-s változatnál, pedig ha sajt kerül a tetejére. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, rátesszük a háromszögeket és 180 Co fokra előmelegített sütőben kb.15-20 percig sütjük (amíg szépen meg nem pirulnak).

 A bolognais változatnál pedig nagyon egyszerűen csak a szószt és a sajtot tesszük a tésztára, egyébként minden eljárás ugyanaz, mint az eredeti receptnél.
Nos, ha úgy nézzük máris tettünk azért, hogy változatos legyen az étrendünk úgy, hogy nem dobtunk ki semmilyen ételt, és Mackó is nagyon jól járt, mert imádja a süteményeket. Ha ajánlanom kéne valami süteményt, amit mindenkinek el kellene készíteni legalább egyszer az életben, az egyik biztosan ez lenne, mert könnyű elkészíteni, finom és különleges.
Remélem tudtam adni egy jó tippet. :)
 Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése