Tegnap kivettem a salsa szószom a
dunsztból és helyet foglaltak az éléskamra polcán. Raktunk már el idén
káposztával töltött almapaprikát (saját termesztés), eper lekvárt, most
felkerültek a salsa szószok is a polcra, két hét múlva pedig elkészítjük a
csalamádénkat is. Szépen lassan, de készülünk az őszre, télre ,,Winter is
coming”.
Rengeteg paradicsom érett és érik is be
a kertben, aminek örülök Mackóval. Szeretjük nagyon a paradicsomot, a
pocsékolást pedig annyira nem... Mivel rengeteg érett paradicsomunk volt, így
jött az ötlet, hogy készítsünk salsa szószt. És ha már készítünk, próbáljuk meg
egy kicsit extrázni azt. Ezalatt mit értek? Elő került a grill… ;) na de jöjjön
a recept, rengeteg képpel :)
Salsa szósz télre
Hozzávalók:
3 kg paradicsom
1 kg hagyma
6-7 girizd fokhagyma
2-3 nagy kaliforniai paprika (lehet akár
különböző színű is)
2-3 nagy tv paprika vagy pritamin
paprika
kb 2-3 evőkanál mustár
2 evőkanál 20%-os ecet
kb. 3-4 evőkanál cukor
3-4 babérlevél
0,5 kávéskanál nátrium benzoát feloldva
fél dl vízben
Fűszerek ízlés szerint:
Füstölt só
Himalája só
Bors
Római kömény (óvatosan kell használni,
kevés kell belőle!)
Fűszernövények:
Oregánó
Bazsalikom
Kakukkfű
2 szál szárzellernek a szára
2 darab jalapeno paprika
Mackó segített leszedni a
paradicsomokat. Majdnem egy nagy tállal sikerült szedni.
Megmostuk a paradicsomot, a nagyobb
darabokat félbevágtam, kivágtam a zöld csuma részét. A nagyobb darabokat
rátettem egy alutálcára, a belsejét megszórtam füstölt sóval. Mackó ezalatt
előkészítette a grillt. Miután végeztem a paradicsomokkal, jöhetett a
kaliforniai paprika, négybe vágtam, szintén rákerült a tálcára, és szintén
beszórtam füstölt sóval.
Elsőre a grill belső részére tettük a
zöldséget majd fokozatosan húztuk a külső része felé. (hátulra mindig kevés
brikettet rakunk, mivel melegítésre/melegen tartásra használjuk ezt a részt).
Pároltuk, sütöttük a zöldségeket, majd
lecsuktuk a tetejét a grillnek, elvettük az oxigént (elzártuk a légnyílást),
így bejárta a füst teljes mértékben a zöldséget. Felnyitottuk, megfordítottuk a
másik oldalára őket, és ugyanígy jártunk el.
Ezalatt az idő alatt kis kockákra vágtam
a zöldségeket, majd beletettem egy fazékba azokat.
Ahogy készen lett a grillezett paprika és paradicsom, a
paradicsomnak eltávolítottam a héját és szintén belekerült a fazékba.
Feltettem főni. Az egyik kolléganőmtől
kaptam babérlevelet, hozta a tengerpartról, ő szárította ki, így hát ki kellett
próbálni, beletettem a fazékba azt is.
Miközben főtt, a grillezett kaliforniai
paprikát apró kicsi kockákra vágtam, amit aztán félretettem, és betévedtem a
fűszerkertembe. Most elsőre próbáltam ki a görög bazsalikomomat. Ez kicsi
levelű változata a köztudatban levő fajtának, nem is nő meg nagyra, ellenben
intenzívebb az íze és az illata, és persze sokkal szebb is. Nagyon meg
voltam vele elégedve. Előkészítettem mindent az ízesítéshez, a fűszernövényeket
beledobtam tisztítás után a szószba. 1 órát főtt a paradicsom a gázon, rengeteg
levet eresztett, így muszáj voltam egy kicsit megszűrni az egészet, hogy sűrű
állaga legyen a végére. Persze azért a feleslegesnek gondolt levet azért félre
tettem, ha szükség lenne rá, de nem volt végül. Kivettem a növényeket, majd
jöhetett a turmixolás.
A turmix után a sűrű paradicsomot
visszaöntöttem a fazékba és takarékon főztem tovább.
Elérkezett az ízesítés ideje.
Kóstolgattunk, fűszereztünk, vártunk, hogy elolvadjanak a fűszerek, majd megint
fűszereztünk. Egyedül a nátrium-benzoát nem került bele. Mikor már úgy
gondoltuk, hogy az íze kifogástalan volt, gyorsan összekockáztam kb. akkora
méretűre vöröshagymát, mint amekkora a kaliforniai paprika volt, valamint
szedtem gyorsan koktélparadicsomot, abból is kockáztam össze, valamint került a
jalapeno paprikánkból is két darab apró szeletekre vágva a szószba. Belekerült
minden a fazékba, így egy sűrű és darabos zöldségekben gazdag szószt kaptunk.
Hozzáöntöttük a kb. fél dl vízben
elkevert nátrium-benzoát-ot, felrottyantottuk, majd elzártuk a gázt alatta.
Amíg volt egy kis holt időm, elmostam a kis
üvegeket, előkészítettem egy hűtőládát (jégakku nélkül) és egy törölközőt.
A hűtőládába beleterítettem a
törölközőt, megtöltöttem az üvegeket a szósszal, majd fejjel lefelé bele
rakosgattam a ládába őket, befedtem a törölközővel, rákerült a teteje, és három
napig hozzá sem nyúltam.
Most hétvégén fogjuk tesztelni ezt a
változatát a salsának, mivel eddig még nem grilleztük a zöldségeket hozzá.
Szombaton, ha minden igaz, jönnek hozzánk keresztanyumék és sütögetünk, tehát
nem is lenne jobb alkalom arra, hogy kipróbáljuk.
Mackó rengeteget segített nekem, amiért ezúton
is nagyon hálás vagyok!
Tehát ez volt a mi nagy salsa főzésünk,
ami közben rengeteget nevettünk és bohóckodtunk Makkal!
Kellemes csütörtököt mindenkinek, holnap
már PÉNTEK ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése