2015. augusztus 13., csütörtök

Salsa szósz

Tegnap kivettem a salsa szószom a dunsztból és helyet foglaltak az éléskamra polcán. Raktunk már el idén káposztával töltött almapaprikát (saját termesztés), eper lekvárt, most felkerültek a salsa szószok is a polcra, két hét múlva pedig elkészítjük a csalamádénkat is. Szépen lassan, de készülünk az őszre, télre ,,Winter is coming”.
Rengeteg paradicsom érett és érik is be a kertben, aminek örülök Mackóval. Szeretjük nagyon a paradicsomot, a pocsékolást pedig annyira nem... Mivel rengeteg érett paradicsomunk volt, így jött az ötlet, hogy készítsünk salsa szószt. És ha már készítünk, próbáljuk meg egy kicsit extrázni azt. Ezalatt mit értek? Elő került a grill… ;) na de jöjjön a recept, rengeteg képpel :)
Salsa szósz télre
Hozzávalók:
3 kg paradicsom
1 kg hagyma
6-7 girizd fokhagyma
2-3 nagy kaliforniai paprika (lehet akár különböző színű is)
2-3 nagy tv paprika vagy pritamin paprika
kb 2-3 evőkanál mustár
2 evőkanál 20%-os ecet
kb. 3-4 evőkanál cukor
3-4 babérlevél
0,5 kávéskanál nátrium benzoát feloldva fél dl vízben
Fűszerek ízlés szerint:
Füstölt só
Himalája só
Bors
Római kömény (óvatosan kell használni, kevés kell belőle!)
Fűszernövények:
Oregánó
Bazsalikom
Kakukkfű
2 szál szárzellernek a szára
2 darab jalapeno paprika

Mackó segített leszedni a paradicsomokat. Majdnem egy nagy tállal sikerült szedni.

Megmostuk a paradicsomot, a nagyobb darabokat félbevágtam, kivágtam a zöld csuma részét. A nagyobb darabokat rátettem egy alutálcára, a belsejét megszórtam füstölt sóval. Mackó ezalatt előkészítette a grillt. Miután végeztem a paradicsomokkal, jöhetett a kaliforniai paprika, négybe vágtam, szintén rákerült a tálcára, és szintén beszórtam füstölt sóval. 

Elsőre a grill belső részére tettük a zöldséget majd fokozatosan húztuk a külső része felé. (hátulra mindig kevés brikettet rakunk, mivel melegítésre/melegen tartásra használjuk ezt a részt).

Pároltuk, sütöttük a zöldségeket, majd lecsuktuk a tetejét a grillnek, elvettük az oxigént (elzártuk a légnyílást), így bejárta a füst teljes mértékben a zöldséget. Felnyitottuk, megfordítottuk a másik oldalára őket, és ugyanígy jártunk el.

Ezalatt az idő alatt kis kockákra vágtam a zöldségeket, majd beletettem egy fazékba azokat.

Ahogy készen lett a grillezett paprika és paradicsom, a paradicsomnak eltávolítottam a héját és szintén belekerült a fazékba.  

Feltettem főni. Az egyik kolléganőmtől kaptam babérlevelet, hozta a tengerpartról, ő szárította ki, így hát ki kellett próbálni, beletettem a fazékba azt is.

Miközben főtt, a grillezett kaliforniai paprikát apró kicsi kockákra vágtam, amit aztán félretettem, és betévedtem a fűszerkertembe. Most elsőre próbáltam ki a görög bazsalikomomat. Ez kicsi levelű változata a köztudatban levő fajtának, nem is nő meg nagyra, ellenben intenzívebb az íze és az illata, és persze sokkal szebb is. Nagyon meg voltam vele elégedve. Előkészítettem mindent az ízesítéshez, a fűszernövényeket beledobtam tisztítás után a szószba. 1 órát főtt a paradicsom a gázon, rengeteg levet eresztett, így muszáj voltam egy kicsit megszűrni az egészet, hogy sűrű állaga legyen a végére. Persze azért a feleslegesnek gondolt levet azért félre tettem, ha szükség lenne rá, de nem volt végül. Kivettem a növényeket, majd jöhetett a turmixolás.

A turmix után a sűrű paradicsomot visszaöntöttem a fazékba és takarékon főztem tovább.

Elérkezett az ízesítés ideje. Kóstolgattunk, fűszereztünk, vártunk, hogy elolvadjanak a fűszerek, majd megint fűszereztünk. Egyedül a nátrium-benzoát nem került bele. Mikor már úgy gondoltuk, hogy az íze kifogástalan volt, gyorsan összekockáztam kb. akkora méretűre vöröshagymát, mint amekkora a kaliforniai paprika volt, valamint szedtem gyorsan koktélparadicsomot, abból is kockáztam össze, valamint került a jalapeno paprikánkból is két darab apró szeletekre vágva a szószba. Belekerült minden a fazékba, így egy sűrű és darabos zöldségekben gazdag szószt kaptunk.

Hozzáöntöttük a kb. fél dl vízben elkevert nátrium-benzoát-ot, felrottyantottuk, majd elzártuk a gázt alatta.
Amíg volt egy kis holt időm, elmostam a kis üvegeket, előkészítettem egy hűtőládát (jégakku nélkül) és egy törölközőt.

A hűtőládába beleterítettem a törölközőt, megtöltöttem az üvegeket a szósszal, majd fejjel lefelé bele rakosgattam a ládába őket, befedtem a törölközővel, rákerült a teteje, és három napig hozzá sem nyúltam.

Most hétvégén fogjuk tesztelni ezt a változatát a salsának, mivel eddig még nem grilleztük a zöldségeket hozzá. Szombaton, ha minden igaz, jönnek hozzánk keresztanyumék és sütögetünk, tehát nem is lenne jobb alkalom arra, hogy kipróbáljuk.
Mackó rengeteget segített nekem, amiért ezúton is nagyon hálás vagyok!
Tehát ez volt a mi nagy salsa főzésünk, ami közben rengeteget nevettünk és bohóckodtunk Makkal!
Kellemes csütörtököt mindenkinek, holnap már PÉNTEK ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése