2015. augusztus 10., hétfő

Tökéletes grillcsirke, ahogy mi csináljuk a grillen

Ma egy kicsit hosszabb bejegyzésem lesz, teli képpel, amely a grill alaplépéseiről és az első egészben megsütött grillcsirkénkről fog szólni. Kicsit jobban belemászom a témába, mert úgy gondolom, hogy így később jobban érthetőbb lesz a dolog, ha egy-egy kifejezést megemlítek a grilles bejegyzéseim folyamán.
Teljesen újdonság volt előttünk a tegnapi nap, mert nem a hagyományos hús szeleteket/zöldségeket sütöttük a grillen, hanem egészben csirkét. 
Mindent a csirke előkészítésével és a pácolással kezdtünk.
A csirkét jó alaposan megtisztítottam, készítettem egy fűszerkeveréket, ami sima só, himalája só és füstölt só, valamint bors és rozmaring keverékéből állt. ezt a fűszerkeveréket a csirke bőre alá dörzsöltem be, jó alaposan. A csirke külső bőrét pedig a Lidiben megvásárolható sült csirke fűszerkeverékkel dörzsöltem be. Imádom azt a fűszerkeveréket. A csirkénk fenekébe dugtunk (eléggé bizarul hangzik…) egy szál rozmaringot és két száll kakukkfüvet (milyen jó hogy van már konyhakertem).

Bekerült a hűtőbe, és hozzá kezdhettünk a grill előkészítéséhez.
Még pénteken elmentünk bicajozni Picivel, bementünk az OBI-ba Weber brikettért. Amióta megvan a gömbgrillünk szerettünk volna kipróbálni legalább egy Weber terméket, de a Weber dolgok eléggé drágák (hiába a grillezés egyik legjobb márkája). Egy kis zsák brikett 2500 ft-ba került, de nagyon bevált. Akár egy libát is meglehet rajta sütni, ugyanis 240 percig teljes mértékben egyenletesen és szépen ég. De kezdjük talán a begyújtásnál.
A begyújtáshoz mindig használunk egy begyújtó kémény nevezetű tárgyat, ami henger alakú és van füle, az alján pedig nagy lukak találhatóak.

Sajnos a begyújtó kéményünk kint maradt a szín alatt, és a pára hatására, elkezdett rozsdásodni, az első használat után pedig lejött teljesen az oldaláról a festék, de ettől függetlenül ugyanolyan jól lehet használni, csak nem olyan szép.
Egy fémtálcára begyújtót raktunk, majd a begyújtó kémény aljába papírt helyeztünk.
Megtöltöttük a Weber brikettel a kéményt, begyújtottuk a gyújtóst, és ráhelyeztük a kéményt. Meggyújtotta a papírt a gyújtós, és ezzel a brikett is izzani kezdett. Egy pár percig füstölt csak a brikett, aztán szépen izzott.

 

Kell neki átlagosan 40 perc, mire a grillre önthetővé válik. Ezalatt az idő alatt fachipseket beáztattunk két rozmaring ággal egy kis vízben.



Hogy miért is van rá szükség? A fa chipsek lényege az, hogy aromásítsuk vele a füstöt, amit a hús nagyon könnyen át is vesz. A sertéshez és a szárnyasokhoz az édeskésebb, kicsit gyümölcsös fafüstölők vagy fachipsek illenek jól: a cseresznye, alma, pekándió de igazából van egy fa, ami minden ételhez nagyon jól passzol, az pedig nem más mint a bükk.
A marha és bárányhúshoz jobban illik a tölgy, az amerikai hikori, a dél-amerikai quebracho chips. Ezek a fachipsek sokkal erőteljesebb füstöt produkálnak, ami nagyon jól illik a marhához. Na de most csirkézünk! Fontos, hogy fél órát álljon a chips a vízben legalább. Ez pont elég idő arra, hogy előkészítsük a grillünket, a bepácolt húst, és mindent, ami kellhet.
Idő közben a brikettünk is szépen teljesen felizzot, így belekerült a gömbgrillbe. A grill aljába középre helyeztünk egy grilltálcát, amibe a csirke zsírja és az Oliva olaj csöpöghetett. A két szélére került a brikett. Direkt került oldalra, ugyanis ha két oldalára tesszük a brikettet, oldalról fog felmenni a ,,tetőtérbe” a hő, ahonnan egyenesen a csirkére fog áramolni a meleg. Közepes hőmérsékleten legjobb sütni a csirkét. A hőt úgy tudjuk kitapasztalni, hogy ha a brikett fölé helyezzük a kezünket. Ha ,,csak” 2-3 másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a hő igen erős (kb.230-280 C°). Ha 4-5 másodpercig, akkor már erősnek vagy közepesen erősnek mondható (180-220°C). Ha 5-10 másodpercig, akkor pedig az alacsonyabb hőmérsékleteket jelenti (120-180°C). Fontos dolog! Bármit is sütünk, bármilyen hőfokon, úgy kezdjünk el sütni, hogy a faszénen vagy briketten mindig legyen egy vékony hamuréteg. Szerencsére pont jó volt a hőnk, a hamuréteg is látható volt tehát jöhetett rá a beáztatott fachips és egy-két darab friss brikett. Jól leráztuk a chipsről is és a rozmaringról is a vizet, majd rákerült a brikettre még nedvesen. Iszonyat jó illatot varázsolt az égett rozmaring a sütőbe.
 Rátettük a főrácsot, majd arra a csirkénket, rácsuktuk a tetőt, de ügyeltünk arra, hogy mindig elegendő oxigén jusson be a grill belsejébe.
Ezt elsőre csak a grill tetején levő nyílással szabályoztuk, picit később pedig már felnyitottuk a tetejét, és folyamatosan kenegettük a csirkét, ha úgy láttuk, hogy kezd száradni a bőre, közben pedig oxigént juttattunk be, így nem aludt ki a parázs. Igaz rengeteget dolgoztunk azért, hogy készen legyen a csirke, de Pici se és én sem gondoltuk, hogy ennyire finom csirkét fogunk sütni, főleg nem grillen. 
Mackóm harci sérülést is szerzett miközben izzította a brikettet. A fejére csapódott a gömbgrill teteje… Én totálisan megijedtem, de szerencsére semmilyen agyrázkódás nem történt vagy púp nem keletkezett a kis fején. Őrületesen sajnáltam! Csomószor kérdeztem, hogy nem szédül-e vagy nincs-e hányingere… Szerencsére nem volt és most sincs baja. Kanyarodjunk vissza a csirkéhez, de meg kellett említenem Mackót is ;) 
Tehát…pont jó időben vettük le a csirkét a grillről. A húsa finom szaftos maradt, de kellően át volt sütve, egyáltalán nem volt nyers és nem volt kiszárítva sem. A kedvenc salátámmal tálaltuk (kapros joghurtos), és rettentően jól laktunk vele. Megérte ennyit fáradozni vele és ennyi mindenre odafigyelni.


Ma egy kicsit sok szó esett a grill alapjairól, és közel se lett minden leírva, legközelebbi alkalomra is hagyni kell valamit. ;) És itt kell megemlítenem, hogy ezeket az információkat és tanácsokat a ,,Weber's Grillezés faszénnel" című könyvből tanultuk Picivel, és tanuljuk folyamatosan. A grillezést folyamatosan kell tanulni, nekünk mivel szenvedély, egyáltalán nem okoz nagy gondot. Tehát a mai bejegyzés rólunk is szólt, egy kis rész volt a mi világunkból, a mi hobbinkból, remélem mindenkinek hasznos információkkal tudtam szolgálni. 
Próbálkozni lehet, kóstolót pedig bárki küldhet, nem utasítom vissza :)
Kellemes hétkezdést kívánok mindenkinek!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése